Kraft Heinz trekt bod op Unilever in

kraftheinz-unilever

Het Amerikaanse Kraft Heinz heeft zijn voorstel voor een fusie met Unilever ingetrokken. De twee bedrijven meldden op 19 februari in een gezamenlijke, korte verklaring dat Kraft Heinz ‘vriendschappelijk heeft ingestemd’ met het intrekken van het plan. Hiermee lijkt een fusie/overname op korte termijn van de baan.

Kraft Heinz kwam op 17 februari  als donderslag bij heldere hemel met een bod op Unilever. De directie van het Nederlands-Britse concern wees dat bod direct en resoluut van de hand.

Unilever zag onvoldoende financiële noch strategische voordelen van een fusie. Ook werd  het bod van 46,94 euro per aandeel Unilever als veel te laag gezien. In totaal zou het gaan om een overnamebod van 134 miljard euro.

De befaamde miljardair/belegger Warren Buffett (met Bershire Hathaway) en investeringsmaatschappij 3G waren betrokken bij de plannen. Zij zitten ook in Kraft Heinz.

Plannen uitgelekt

Het lijkt erop de interesse van Kraft Heinz in Unilever in een te vroeg stadium is uitgelekt. De intentie van Kraft Heinz was, volgens een woordvoerder, om de overname 'op vriendschappelijke basis' te doen, meldt NRC. Warren Buffett heeft eerder al eens benadrukt alleen vriendschappelijke overnames te willen doen.

Nu Unilever het bod resoluut afwees 'is het beste om vroeg een stap opzij te doen', zodat beide bedrijven verder kunnen, aldus de woordvoerder. Kraft Heinz zou in het weekend nog geprobeerd hebben om draagvlak voor de overname te vinden.

Het aandeel Unilever steeg op 17 februari, direct na het bekend worden van de fusieplannen, op de beurs met 13 procent.

Unilever is op papier aanmerkelijk groter dan Kraft Heinz: bij het Nederlands-Britse bedrijf werken 169.000 mensen, bij Kraft Heinz 42.000. De omzet van Unilever bedroeg vorig jaar 52,7 miljard euro, meer dan twee keer zoveel als die van Kraft Heinz.

Lees ook:

 
Lees ook
Eenpitter bij koploper duurzaamheid

Eenpitter bij koploper duurzaamheid

Anniek Mauser is directeur duurzaamheid bij Unilever. Ze werkt al achttien jaar voor het bedrijf, in verschillende functies, maar altijd op het gebied van duurzaamheid. Het verveelt nooit. ‘Ik ben in die jaren weleens benaderd door andere bedrijven, maar hier heb ik de kans om bij een koploper op het gebied van duurzaamheid te werken en echte...

Unilever opent nieuw Foods Innovation Center op de campus van Wageningen

Unilever opent nieuw Foods Innovation Center op de campus van Wageningen

Op vrijdag 6 december opende Koning Willem-Alexander het nieuwe Global Foods Innovation Center op de campus van de Wageningen Universiteit. Unilever koos voor een plek waar naast veel academisch talent ook jonge bedrijven zitten.

De Vegetarische Slager levert vega-Whopper voor Burger King

De Vegetarische Slager levert vega-Whopper voor Burger King

Vanaf deze week verkoopt Burger King in heel Europa de Rebel Whopper, geleverd door De Vegetarische Slager (sinds 2018 eigendom van Unilever). De Nederlandse vleesvervangersproducent neemt hier de plaats in van het Amerikaanse Impossible Foods, wiens burger in Europa nog niet is goedgekeurd.