‘Krimpflatie’ zorgt voor ophef in VK

29 januari 2019

Het Britse statistiekbureau ONS presenteerde vorige week cijfers over ‘krimpflatie’, het verkleinen of lichter maken van producten bij een gelijkblijvende prijs. Tussen september 2015 en juni 2017 werden in Groot-Brittannië 206 producten kleiner.

Hoewel uit de ONS-cijfers geen direct verband af te leiden is tussen het resultaat van het brexit-referendum en krimpflatie, is de invloed van de brexit ook niet uit te sluiten, schrijven Bloomberg en The Guardian. Het zwakke pond verhoogt inderdaad de inkoopprijzen van grondstoffen, een direct gevolg van brexit. Maar daarnaast spelen ook andere zaken een rol. De Britse markt wordt gekenmerkt door heftige prijsconcurrentie; dat zet druk op de marges. De nadruk, ook van overheidswege, op gezondere producten veroorzaakt kosten en brengt nieuwe producten op de markt die het bestaande aanbod verdringen.

Goed voor de gezondheid

Consumenten voelden zich belazerd toen de beroemde Tobleronereep ‘stiekem’ minder chocolade bevatte. Maar ook alledaagse producten als toiletpapier, luiers, afwasmiddel, brood en vlees hebben met krimpflatie te maken. Voor de miljoenen mensen die worstelen met voedselzekerheid kan dit het verschil maken of ze de wekelijkse boodschappen kunnen betalen of niet, waarschuwt The Guardian.

Volgens FoodNavigator is shrinkflation niet per definitie slecht, en ook niet uitsluitend aan de brexit toe te rekenen. Met het oog op de obesitasepidemie zijn kleinere porties, met ook nog eens minder zout, vet, suiker en calorieën, een hele gezonde ontwikkeling.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?