Kromkommer opent winkel gekke groenten

evmi-kromkommer-shop

Kromkommer heeft de eerste gekkegroentenwinkel van Nederland geopend. Kromme komkommers, flesvormige peren en tweebenige wortels, die wel de smaak maar niet de ‘looks’ hebben, krijgen een kans in de 'pop-op shop' in Hoog Catharijne.

De winkel met groenten en fruit die uiterlijk niet aan de standaard voldoen, is op 18 mei in Utrecht geopend, exact een jaar na de introductie van soep gemaakt van gekke groenten. Dergelijke producten eindigen doorgaans niet in de winkel maar in de biovergister of in veevoer.

5 tot 10 procent van alle groenten en fruit in Nederland wordt verspild. Kromkommer wil laten zien dat deze producten bijzonder en kwalitatief gewoon goed en smakelijk zijn.

‘Markt voor’

“We willen met de winkel laten zien dat er wel degelijk een markt is voor deze producten, als het verbaal maar op de juiste manier gebracht wordt”, vertelt Chantal van Kromkommer.

“We hopen stiekem dat we massaal gekopieërd gaan worden. Uiteindelijk is het ons doel om de groente overal in de schappen te krijgen, krom naast recht, voor dezelfde prijs.”

‘Koele soep’

Behalve de verkoop van gekke groenten en fruit, staat ook het redden van spullen en grondstoffen centraal in de shop. Zo zijn er ook boxershorts gemaakt van oude overhemden. Verder worden er workshops gehouden en wordt op 25 mei de nieuwste ‘Koele Soep’ gepresenteerd.

De winkel in Hoog Catharijne is geen toeval. Er staat, mede door de verbouwing daar, veel leeg. “Leegstand is zonde, dus redden wij het pand graag van verspilling”, zegt Marleen van Kromkommer.

De Kromkommer pop-op shop is tot en met 31 mei 2015 dagelijks open (met uitzondering van Eerste Pinksterdag).

Lees ook:

Lees ook
WHO trekt steun aan het duurzame EAT-menu in

WHO trekt steun aan het duurzame EAT-menu in

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onder druk van de Italiaanse regering de steun voor het EAT-dieet ingetrokken. Een opmerkelijke stap, omdat het dieet wordt gezien als een belangrijke normatieve maatregel om voeding een kleinere impact te laten hebben op het mondiale leefmilieu en het klimaat.

Bioplastics: de stand van zaken na het Plastic Pact

Bioplastics: de stand van zaken na het Plastic Pact

In februari presenteerde staatssecretaris Van Veldhoven het zogenoemde Plastic Pact. Tientallen bedrijven committeerden zich aan ambitieuze recyclingdoelstellingen om de planeet te redden. Slecht nieuws voor biobased plastics, want omdat die op dit moment lang niet allemaal gerecycled worden, staan ze de recyclingambities in de weg. Hoe zit het nu met...

Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Colruyt kiest voor herbruikbare zakjes voor groente en fruit

Retailer Colruyt Group gaat zijn plastic zakjes voor groente en fruit voor eenmalig gebruik vervangen voor herbruikbare zakjes. Deze duurzame zakjes moeten door de klant worden aangekocht en kunnen tot wel 100 keer worden hergebruikt. De nieuwe doorzichtige AGF zakjes zijn gemaakt van 100% polyester en wegen slechts 37 gram per stuk. Bij het afrekenen...