Kwart koelkasten consument is te warm

DEN HAAG - Bijna 1 op de 4 koelkasten bij consumenten thuis staat te warm afgesteld, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Omdat producten dan sneller bederven, werkt dit verspilling in de hand.

Volgens het Voedingscentrum is de ideale temperatuur voor een koelkast 4 graden Celsius. Bij een kwart van de koelkasten bij consumenten staat de koelkast ingesteld op warmer dan 7 graden. Dat meldt Metro.

Bij 4 graden Celsius vermeerderen ziekmakende bacteriën zich langzaam, maar vriezen de producten niet tegen de achterwand vast. Onder de 4 graden kan bij sommige fruit- en groentesoorten lage-temperatuurbederf optreden.

Soms buiten koelkast

Groenten als tomaten, komkommers, aubergines en paprika’s kunnen overigens het beste buiten de koelkast bewaard worden.

Voor verse vis geldt een bewaartemperatuur die lager ligt dan 4 graden. Deze kan volgens het Voedingscentrum dan ook het best in folie in een schaal met ijsklontjes bewaard worden, en dan hooguit 2 dagen.

'Vermijdbaar' afval

In Nederland wordt jaarlijks per persoon gemiddeld 50 kilo aan op zich goede voedingsmiddelen weggegooid. Dat komt voor een huishouden gemiddeld neer op 350 euro per jaar.

In totaal wordt zo'n 19 procent van de boodschappen weggegooid. Een kwart is afval als botten, schillen en kaaskorsten.

Driekwart is echter 'vermijdbaar' afval. Het gaat dan om kliekjes van een maaltijd, een pak melk over de datum of fruit dat niet wordt opgegeten.

Ook tijdens koeltransport

In april vorig jaar kwam al naar voren dat zo’n 35 procent van bederfelijke voedingsmiddelen de winkelschappen niet haalt omdat deze tussentijds moeten worden weggegooid, door fouten tijdens het koeltransport.

Hier ging het vooral omdat gedurende te lange tijd te hoge óf te lage temperaturen voorkwamen tijdens het overladen van producten van het ene naar het andere transportmiddel of naar een op- of overslaglocatie.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement