Kweekvleesburger in Leiden

petri

LEIDEN - Bezoekers van Museum Boerhaave in Leiden kunnen tot en met 13 april het eerste stukje kweekvlees bewonderen. De kweekvleesburger is daarmee voor het eerst in Nederland te zien.

Dat meldt Vlees+. De kweekburger werd afgelopen zomer gepresenteerd in Londen. Er zijn 2 versies van geproduceerd. De ene werd in Londen opgediend, de andere is geplastineerd en ligt nu in een speciale vitrine in de voyer van het museum

Uit spierweefsel

Het kweekvlees is een project van prof. Mark Post van Maastricht Universiteit. Voor de burger is een klein stukje van een paar gram spierweefsel van een koe afgenomen. Deze spiercellen worden vervolgens in een petrischaal in het laboratorium gevoed en opgekweekt. Spierweefsel is de basis voor eetbaar vlees.

Vernieuwende concepten

Museum Boerhaave wil laten zien hoe Nederland in het verleden al bezig was met vernieuwende concepten. Uit verschillende laboratoria werden voorwerpen gehaald om te laten zien hoe wetenschappers tot dit soort ontdekkingen komen.

Binnenkort opent Boerhaave de nieuwe tentoonstelling Food of the future, met de kweekburger als blikvanger.

Lees ook:

 
Meer over
Lees ook
Kweekvlees  binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees binnen twee jaar op de markt

Kweekvlees zou in de komende twee jaar in de handel verkrijgbaar kunnen zijn, stelt Mark Post, oprichter van Mosa Meat, tijdens de ProVeg New Food Conference in Berlijn. Het is Europa's eerste conferentie ooit over plant-based en cell-based proteïnen als opvolger van het traditionele vlees.

Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 40% van de Belgen zou wel kweekvlees willen proberen

Meer dan 4 op de 10 (42%) Belgen zijn voorstander van kweekvlees. In Vlaanderen ligt dat aantal zelfs op 47%. Dat blijkt uit een onderzoek door dierenrechtenorganisatie GAIA.  In het kader van de nieuwe campagne tegen het slachten van dieren, hield de organisatie een enquête onder 1.001 Belgen. Dierenwelzijn...

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

MOSA Meat: “Rond 2021 kweekvlees bij de consument”

De vleesproductie levert een grote bijdrage aan de klimaatverandering. Er moet dus iets gebeuren. Dit vindt het bedrijf MOSA Meat in Maastricht ook. CEO Peter Verstrate vertelt meer over het realiseren van het ‘kweekvlees’. Slechte invloed Vlees heeft niet alleen een slechte invloed op de klimaatverandering, ook vergroten we met het consumeren...