Kweekvleesburger in Leiden

19 februari 2014

LEIDEN - Bezoekers van Museum Boerhaave in Leiden kunnen tot en met 13 april het eerste stukje kweekvlees bewonderen. De kweekvleesburger is daarmee voor het eerst in Nederland te zien.

Dat meldt Vlees+. De kweekburger werd afgelopen zomer gepresenteerd in Londen. Er zijn 2 versies van geproduceerd. De ene werd in Londen opgediend, de andere is geplastineerd en ligt nu in een speciale vitrine in de voyer van het museum

Uit spierweefsel

Het kweekvlees is een project van prof. Mark Post van Maastricht Universiteit. Voor de burger is een klein stukje van een paar gram spierweefsel van een koe afgenomen. Deze spiercellen worden vervolgens in een petrischaal in het laboratorium gevoed en opgekweekt. Spierweefsel is de basis voor eetbaar vlees.

Vernieuwende concepten

Museum Boerhaave wil laten zien hoe Nederland in het verleden al bezig was met vernieuwende concepten. Uit verschillende laboratoria werden voorwerpen gehaald om te laten zien hoe wetenschappers tot dit soort ontdekkingen komen.

Binnenkort opent Boerhaave de nieuwe tentoonstelling Food of the future, met de kweekburger als blikvanger.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?