'Kweekvleesburger smaakt naar vlees'

Rutzer

LONDEN - De textuur van de eerste kweekvleesburger is gelijk aan die van vlees. Dat zei de Oostenrijkse foodonderzoeker Hanni Rützler, die in Londen als eerste de kweekvleesburger mocht proeven.

De structuur en het mondgevoel is wel hetzelfde als bij vlees, stelde de Amerikaan Josh Schonwald, schrijver van The Taste of Tomorrow. “Ook de bite is hetzelfde als die van een hamburger.” Beiden waren positief over de eerste burger.

Rützler verwachtte een zachtere structuur, maar vond dat het wel een bite had. Ze stelde wel dat de hamburger wat minder sappig is, omdat er geen vet in zit. Alleen uit de buitenkant zat vet, van de boter en de zonnebloemolie.

Post stelde dat er inderdaad geen vet in zit en dat vet van belang is voor de smaak en de sappigheid. Hij noemde het toevoegen van vet de volgende stap in het kweekproces.

Beide panelleden vonden het vreemd om een hamburger zonder peper en zout of ketchup te eten.

Supermarkt

Het duurt nog even voordat het in de supermarktschappen ligt. Momenteel hangt er nog een te groot kostenplaatje aan. Volgens prof. Mark Post van Maastricht Universiteit zou dit nog tien tot twintig jaar duren. “Hopelijk liggen er dan twee soorten hamburgers in de schappen: één die in de fabriek is geproduceerd en één uit een laboratorium. Op de conventionele burger zou dan een etiket komen met daarop ‘een dier is gedood voor dit product’. Mensen moeten zelf de keuze kunnen maken”, vindt hij.

Lees ook: