Foto: Wikimedia

Meatable, een Nederlandse start-up die kweekvlees maakt, wil in 2023 hun eerste producten in de markt hebben. In 2025 moeten deze producten op grote schaal verkrijgbaar zijn. Ook Mosa Meat wil binnen een paar jaar de producten op de markt hebben. Dat meldt Nu.nl.

Aan kweekvlees kleven volgens de producenten verschillende voordelen. Allereerst natuurlijk dierenwelzijn. Voor het kweken van vlees hebben de producenten maar een paar cellen nodig en er hoeven geen dieren voor geslacht te worden. Ook is er veel minder vee voor nodig en dus minder druk op de natuur en milieu. 

Meatable

Krijn de Nood en Daan Luining zijn de mannen achter Meatable. Zij ontwikkelden samen met wetenschappers van Cambridge en Stanford een methode om vlees uit een cel te kweken zonder dat daar dieren voor geslacht hoeven te worden. Ze hebben een patent waarmee ze vlees uit met één stamcel met zowel spier- als vetcellen kunnen produceren. Met deze techniek kunnen ze in drie weken een hamburger maken. 

"Meatable heeft een technologie ontwikkeld om de stamcellen uit navelstrengen te halen. Die zijn toch over na de geboorte van kalfjes, zo is de gedachte”, zegt Daan Luining tegen Nu.nl. In 2023 wil Meatable de eerste producten op de markt zetten. In 2025 moeten de kweekburgers op grote schaal verkijgbaar zijn.

Mosa Meat

Ook 'concurrent' Mosa Meat is hiermee bezig. Deze kweekvleesproducent maakte eind september bekend 55 miljoen dollar te hebben opgehaald om de schaal van het productieproces te vergroten. Zij willen binnen een paar jaar hun producten op de markt brengen. Dit is volgens Beckie Calder-Flynn van Mosa Meat ook afhankelijk van de regelgeving. 

Mosa Meat is opgericht door de Maastrichtse professor Mark Post. In 2013 maakte het bedrijf de eerste kweekvleesburger gekweekt uit cellen van runderen. De kosten hiervan waren 250.000 euro. Dat moet veranderen zegt Calder Flynn tegen Nu.nl. "Als we eenmaal opgeschaald en op de markt zijn, mikken we erop om gecultiveerde vleesproducten zo goedkoop of nog goedkoper te laten zijn dan traditionele vleesproducten."

Bron: Nu.nl 

Altijd op de hoogte blijven?