‘Laag veiligheidsbewustzijn bij Amsterdamse vleesverwerkers’

Noodknop

Foto: Wikimedia

Bij vijf Amsterdamse vleesverwerkers heeft de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) misstanden vastgesteld op het gebied van veilig en eerlijk werken. Dat schrijft de Inspectie SZW.

De overtredingen variëren van het niet-dragen van de verplichte beschermende kleding of het ontbreken van vereiste veiligheidsvoorzieningen tot vermoedelijke onderbetaling en niet-toegestane contante betalingen.

In totaal heeft de Inspectie SZW veertien waarschuwingen afgegeven voor onveilig werken en is in zes gevallen de productie zelfs tijdelijk stilgelegd. Volgens de Inspectie was "ondanks een goed georganiseerde branche, met een eigen RI&E (om risico's in kaart te brengen en in te perken), arbocatalogus en aanvullende afspraken over de arbeidsomstandigheden, het veiligheidsbewustzijn niet erg groot."

Bij één van de inspecties dachten zes werknemers - tevergeefs - aan de controle te kunnen ontsnappen door zich in het bedrijf te verstoppen. Het bedrijf moet de gegevens van deze medewerkers alsnog aan de Inspectie overhandigen. De inspectie krijgt nog een vervolg: de komende tijd worden de uitzendbureaus die personeel leverden gecontroleerd op onderbetaling, tewerkstelling van vreemdelingen en specifieke wetgeving gericht op uitzendbureaus.

Onder het personeel van slachterijen en vleesverwerkers is het aandeel buitenlandse werknemers - met name uit Oost-Europese landen - relatief groot.

Foodlog

Thema's
Lees ook
Van Rooi Meat gesloten vanwege corona

Van Rooi Meat gesloten vanwege corona

Er is opnieuw een vleesverwerkingsbedrijf dat de deuren moeten sluiten vanwege corona. Bij Van Rooi Meat in Helmond bleek bij een steekproef dat 1 op de 6 medewerkers besmet zijn met het coronavirus. Op last van de veiligheidsregio Brabant-Zuidoost is het bedrijf tot en met komende dinsdag gesloten.

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

NVWA publiceert inspectieresultaten importeurs specerijen

95 procent van de specerijenimporteurs voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA, die deze week openbaar werden gemaakt. Tussen juli 2017 en juni 2018 controleerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit of Nederlandse importeurs van specerijen zich aan de voedselveiligheidsregels houden. Het gaat om...

'Mkb'ers hebben cybersecurity nog niet op orde'

'Mkb'ers hebben cybersecurity nog niet op orde'

De Week van de Veiligheid staat dit jaar in het teken van internetcriminaliteit. Tijdens de themaweek, die op maandag 8 oktober van start gaat, kunnen bedrijven en ondernemers deelnemen aan activiteiten om hun kennis en vaardigheden op het gebied van cybersecurity te vergroten. Eén op de vijf mkb’ers is al eens getroffen door internetcriminaliteit,...