Lactalis-fabriek had al sinds 2005 salmonella binnen de muren

Lactalis logo

Lactalis-topman Emmanuel Besnier zet grote vraagtekens bij de gevoeligheid van de testen van het laboratorium waar hij zijn producten liet testen. In 16.000 analyses werd niet één keer salmonella aangetroffen, terwijl die bacterie op het fabrieksterrein wel voorkwam. Zelfs al sinds 2005.

Door Cécile Janssen - Foodlog

De topman van het Franse zuivelbedrijf Lactalis, Emmanuel Besnier, sluit definitief Droogtoren nr. 1 van de zuivelfabrieken in Craon. Naar die droogtoren is de salmonella-besmetting te herleiden die het bedrijf - in verschillende etappes - tot een terughaalactie van ongekende omvang noopte. Volgens Besnier zal de affaire zijn bedrijf "honderden miljoenen" gaan kosten.

Al sinds 2005

Vorige week maakten wetenschappers van het Institut Pasteur bekend dat de betreffende bacteriestam, die eind vorig jaar 38 baby's ziek maakte, al in 2005 een salmonella-uitbraak met 146 ziektegevallen veroorzaakte en in de tussenliggende jaren ook 25 baby's ziek maakte. De tot op heden pers-schuwe Besnier lichtte, in een uitgebreid interview met de Franse zakenkrant Les Echos, toe dat dezelfde bacteriestam bij werkzaamheden vorig voorjaar opnieuw opgedoken is. Omdat de infrastructuur besmet blijkt, heeft Besnier nu besloten Droogtoren 1 volledig te sluiten.

Besnier zet dan ook vraagtekens bij de testresultaten van het externe laboratorium dat Lactalis gebruikt voor het testen van zijn producten. "We hebben veel vragen over de gevoeligheid van de analyses uitgevoerd door dit laboratorium. Het is heel moeilijk te begrijpen hoe het kan dat in de 16.000 analyses die in 2017 werden uitgevoerd op onze producten, niets gevonden werd." In de fabriek zelf werden namelijk wel salmonellabacteriën aangetroffen, in augustus en november. Na grondige schoonmaakacties en het groene licht vanuit het laboratorium werd de productie hervat. Lactalis scherpt in ieder geval de controles op zijn babyvoedingsproducten aan en schakelt een tweede onafhankelijk laboratorium in om de resultaten te borgen.

Lees ook:

Lees ook
Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

Wat kan de voedingsindustrie leren van de coronacrisis?

De Technische Unie verzorgde begin september een webinar over de lessen die de voedselindustrie kan leren van COVID-19. De Technische Unie is de grootste Nederlandse groothandel voor de industrie op het gebied van Maintenance, Repair en Overhaul (MRO) en Original Equipment Manufacturing (OER). Wouter Burggraaf, de eigenaar van adviesbureau Burggraaf...

‘Een audit is geen straf’

‘Een audit is geen straf’

De effectiviteit van het kwaliteitssysteem van je bedrijf bepalen, en kijken in hoeverre wordt voldaan aan eisen van klanten en wet- en regelgeving. Dat kan door middel van een audit: een systematisch en onafhankelijk onderzoek. “Een audit is geen straf, maar een manier om te kijken welke verbeterpunten er mogelijk zijn”, aldus Jeroen Hendrickx...

TLR ondersteunt Nederland met COVID-19 testcapaciteit

TLR ondersteunt Nederland met COVID-19 testcapaciteit

Het Rotterdamse laboratorium TLR gaat ondersteuning geven aan het vergroten van de COVID-19 test capaciteit in de regio Zeeland. Het Rotterdamse laboratorium is gewend om snel te schakelen en capaciteit op te schalen. Zo heeft zij in 2017 ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit NVWA ondersteund in de Fipronil affaire.