Lactalis-fabriek had al sinds 2005 salmonella binnen de muren

5 februari 2018

Lactalis-topman Emmanuel Besnier zet grote vraagtekens bij de gevoeligheid van de testen van het laboratorium waar hij zijn producten liet testen. In 16.000 analyses werd niet één keer salmonella aangetroffen, terwijl die bacterie op het fabrieksterrein wel voorkwam. Zelfs al sinds 2005.

Door Cécile Janssen - Foodlog

De topman van het Franse zuivelbedrijf Lactalis, Emmanuel Besnier, sluit definitief Droogtoren nr. 1 van de zuivelfabrieken in Craon. Naar die droogtoren is de salmonella-besmetting te herleiden die het bedrijf - in verschillende etappes - tot een terughaalactie van ongekende omvang noopte. Volgens Besnier zal de affaire zijn bedrijf "honderden miljoenen" gaan kosten.

Al sinds 2005

Vorige week maakten wetenschappers van het Institut Pasteur bekend dat de betreffende bacteriestam, die eind vorig jaar 38 baby's ziek maakte, al in 2005 een salmonella-uitbraak met 146 ziektegevallen veroorzaakte en in de tussenliggende jaren ook 25 baby's ziek maakte. De tot op heden pers-schuwe Besnier lichtte, in een uitgebreid interview met de Franse zakenkrant Les Echos, toe dat dezelfde bacteriestam bij werkzaamheden vorig voorjaar opnieuw opgedoken is. Omdat de infrastructuur besmet blijkt, heeft Besnier nu besloten Droogtoren 1 volledig te sluiten.

Besnier zet dan ook vraagtekens bij de testresultaten van het externe laboratorium dat Lactalis gebruikt voor het testen van zijn producten. "We hebben veel vragen over de gevoeligheid van de analyses uitgevoerd door dit laboratorium. Het is heel moeilijk te begrijpen hoe het kan dat in de 16.000 analyses die in 2017 werden uitgevoerd op onze producten, niets gevonden werd." In de fabriek zelf werden namelijk wel salmonellabacteriën aangetroffen, in augustus en november. Na grondige schoonmaakacties en het groene licht vanuit het laboratorium werd de productie hervat. Lactalis scherpt in ieder geval de controles op zijn babyvoedingsproducten aan en schakelt een tweede onafhankelijk laboratorium in om de resultaten te borgen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?