Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek

fruit-1004887_1280

Frans onderzoek wijst uit dat mensen die biologisch eten minder kans hebben om kanker te krijgen, zo meldt het NRC. De resultaten zijn echter meteen omstreden.

Het onderzoek onder ongeveer 69.000 mensen in Frankrijk loopt inmiddels bijna vijf jaar. Op maandag 22 oktober werden de eerste resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke journal JAMA Internal Medicine. Daarin trekken de onderzoekers de voorzichtige conclusie dat biologische voeding samenhangt met een dalende kans op kanker. Dat zou te wijden zijn aan de kankerverwekkende stoffen in pesticiden. Van het kwart mensen dat het meest biologisch at kreeg 1,59 procent kanker, bij het kwart die het minst biologisch at was dat 2,18 procent.

Geen bewijs

Toch is dit nog geen bewijs. In het commentaar op de studie dat ook in JAMA Internal Medicine verscheen, wijzen verschillende voeding- en kankerexperts erop dat het onderzoek nog maar een korte follow-up heeft terwijl het lang duurt voordat kanker zich manifesteert. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt bovendien op 44 jaar, terwijl veel mensen pas later kanker krijgen.

Volgens de commentatoren zijn andere factoren belangrijker bij het verminderen van de kans op kanker, zoals genoeg bewegen en het eten van veel volkoren producten, groente en fruit. Zij zijn bang dat consumenten vanwege de prijs van biologische producten minder groente en fruit gaan eten om pesticiden te mijden.

Bron: NRC

Lees ook
Biologisch groeit niet meer, consumenten vinden het te duur

Biologisch groeit niet meer, consumenten vinden het te duur

Het marktaandeel van biologisch in Nederland is weliswaar klein (3,2%), maar het groeide jarenlang met en hoog percentage. In 2018 was nog sprake van een groei van 8,2%. Net nu de Europese Commissie heeft laten weten dat 25% van de Europese landbouw krachtens de Green Deal biologisch moet zijn in 2030, lijkt de groei eruit.

Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

Omzet voedsel met duurzaamheidskeurmerk groeit als kool

In 2019 werden verhoudingsgewijs veel meer producten met een duurzaamheidskeurmerk verkocht ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit de Monitor Keurmerken Retail van onderzoeksbureau IRI, schrijft het Financieele Dagblad.

BioNederland bestaat 25 jaar

BioNederland bestaat 25 jaar

BioNederland, een vereniging van biologische producenten en handel, bestaat 25 jaar. De vereniging heeft bijna 100 leden, die een omzet in biologische producten van meer dan 2 miljard euro vertegenwoordigen.