Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek
Frans onderzoek wijst uit dat mensen die biologisch eten minder kans hebben om kanker te krijgen, zo meldt het NRC. De resultaten zijn echter meteen omstreden.
Het onderzoek onder ongeveer 69.000 mensen in Frankrijk loopt inmiddels bijna vijf jaar. Op maandag 22 oktober werden de eerste resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke journal JAMA Internal Medicine. Daarin trekken de onderzoekers de voorzichtige conclusie dat biologische voeding samenhangt met een dalende kans op kanker. Dat zou te wijden zijn aan de kankerverwekkende stoffen in pesticiden. Van het kwart mensen dat het meest biologisch at kreeg 1,59 procent kanker, bij het kwart die het minst biologisch at was dat 2,18 procent.
Geen bewijs
Toch is dit nog geen bewijs. In het commentaar op de studie dat ook in JAMA Internal Medicine verscheen, wijzen verschillende voeding- en kankerexperts erop dat het onderzoek nog maar een korte follow-up heeft terwijl het lang duurt voordat kanker zich manifesteert. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt bovendien op 44 jaar, terwijl veel mensen pas later kanker krijgen.
Volgens de commentatoren zijn andere factoren belangrijker bij het verminderen van de kans op kanker, zoals genoeg bewegen en het eten van veel volkoren producten, groente en fruit. Zij zijn bang dat consumenten vanwege de prijs van biologische producten minder groente en fruit gaan eten om pesticiden te mijden.
Bron: NRC
Altijd op de hoogte blijven?
Thema's
Meer over
Lees ook
Meer biologische en lokale voedingsmiddelen bij bedrijfscatering HAS green academy
HAS green academy gaat meer biologisch en lokaal geproduceerde voedingsmiddelen bij de bedrijfscatering aanbieden om daarmee de consumptie van deze producten te stimuleren. De onderwijsinstelling ondertekende op 9 maart de intentieverklaring Biologische en Lokale Inkoop Bedrijfscatering van de Provincie Noord-Brabant.
Fusie Dutch Seaweed Group en SeaweedTech
Dutch Seaweed Group en SeaweedTech hebben besloten om samen verder te gaan, nadat de bedrijven eerst een tijd samen hebben gewerkt. Het is nog niet bekend of er een nieuwe naam komt voor de gefuseerde bedrijven.
Consumenten kopen meer biologische producten
Afgelopen jaar kozen consumenten vaker voor biologisch. Volgens een analyse van GfK gaven consumenten in 2022 36 procent meer uit aan biologische producten. GfK presenteerde het onderzoek afgelopen week tijdens de Biobeurs.