Lagere kans op kanker bij biologisch eten, volgens onderzoek

fruit-1004887_1280

Frans onderzoek wijst uit dat mensen die biologisch eten minder kans hebben om kanker te krijgen, zo meldt het NRC. De resultaten zijn echter meteen omstreden.

Het onderzoek onder ongeveer 69.000 mensen in Frankrijk loopt inmiddels bijna vijf jaar. Op maandag 22 oktober werden de eerste resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke journal JAMA Internal Medicine. Daarin trekken de onderzoekers de voorzichtige conclusie dat biologische voeding samenhangt met een dalende kans op kanker. Dat zou te wijden zijn aan de kankerverwekkende stoffen in pesticiden. Van het kwart mensen dat het meest biologisch at kreeg 1,59 procent kanker, bij het kwart die het minst biologisch at was dat 2,18 procent.

Geen bewijs

Toch is dit nog geen bewijs. In het commentaar op de studie dat ook in JAMA Internal Medicine verscheen, wijzen verschillende voeding- en kankerexperts erop dat het onderzoek nog maar een korte follow-up heeft terwijl het lang duurt voordat kanker zich manifesteert. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt bovendien op 44 jaar, terwijl veel mensen pas later kanker krijgen.

Volgens de commentatoren zijn andere factoren belangrijker bij het verminderen van de kans op kanker, zoals genoeg bewegen en het eten van veel volkoren producten, groente en fruit. Zij zijn bang dat consumenten vanwege de prijs van biologische producten minder groente en fruit gaan eten om pesticiden te mijden.

Bron: NRC

Lees ook
LCA-methoden benadelen biologische landbouw

LCA-methoden benadelen biologische landbouw

Life Cycle-analyses die de milieuimpact van voedsel berekenen, maken gebruik meetmethoden die biologische landbouw structureel benadelen. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke blad Nature Sustainability. Life Cycle-analyses (LCA) zijn inmiddels beproefde manieren om bijvoorbeeld de milieuimpact van productieketens meetbaar te maken. Maar...

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

Vion brengt biologische lijn op de Duitse markt

De populariteit van biologisch vlees in Duitsland neemt toe. In 2019 steeg het marktaandeel met 13,8 procent. Daarom brengt Vion haar biologische lijn 'Der Grüne Weg' op de Duitse markt. Het assortiment bestaat uit biologisch rund- en varkensvlees. Het merk is gebaseerd op Vions Nederlandse bio-merk De Groene Weg.

Strengere controle op bonen uit Kenia

Strengere controle op bonen uit Kenia

Vooral in groente en fruit van buiten Europa wordt de limiet voor resten van pesticiden nog vaak overschreden. Dat blijkt uit steekproeven die de NVWA in 2017 en 2018 op producten uitvoerde. Strengere controles hebben echter wel effect, meldt de autoriteit. In Europese producten worden weinig overschrijdingen geconstateerd. Bij onderzoek dat de NVWA...