Europa loopt voorop als het gaat om het recyclen van plastic. Maar volgens een analyse van S&P Global kan de vraag naar bijvoorbeeld gerecycled PET binnenkort onder druk komen te staan. De prijzen voor virgin plastic zijn namelijk flink gedaald in de afgelopen maanden.

Voor het eerst sinds tenminste 2008 is de prijs voor nieuw PET onder die van gerecyclede PET-flakes gezakt. Volgens S&P Global wordt de prijsdaling veroorzaakt door een combinatie van een hoog aanbod van virgin PET, een relatief zwakke vraag en een negatief marktsentiment omtrent de grondstoffen. Terwijl de prijzen voor virgin plastic flink dalen, blijft de prijs voor gerecycled materiaal een stuk stabieler, vooral door het aanbod van goede kwaliteit en de ambitie van veel bedrijven om naar meer recycling te streven.

Prijsverschuiving

Die duurzame ambities komen door de prijsverschillen meer onder druk te staan, mochten ze op de lange termijn aanhouden. Gerecyclede PET-flakes zijn altijd een stuk goedkoper geweest dan virgin plastic. Sinds 2008 was virgin PET gemiddeld 214 euro per ton duurder dan het gerecyclede alternatief. Een flink lagere prijs voor rPET is noodzakelijk om dat product echt competitief te maken, omdat de verwerking van gerecycled PET tot verpakkingsproducten duurder is. De lagere prijs maakt het gerecyclede product economisch haalbaar en aantrekkelijk voor marketingdoeleinden. Nu de prijs voor virgin PET onder die van gerecycled PET gezakt is, wordt het voor bedrijven dus relatief duurder om gerecycled materiaal te gebruiken.

Ambities

De verwachting is niet dat bedrijven massaal van hun verduurzamingsplannen zullen afstappen. Vooral grote merken zullen hun beloften om meer gerecycled materiaal te gebruiken niet zomaar intrekken vanwege een ongunstige markt. Wel zouden bedrijven de hogere kosten voor verpakkingen kunnen gaan doorberekenen naar de consument, als de huidige markttrend doorzet.

Altijd op de hoogte blijven?