Lagere sterftekans door consumptie volkoren

De consumptie van volkoren wordt in verband gebracht met met een lagere sterftekans. Het gaat daarbij om de totale sterftekans en het risico op sterfte aan hart- en vaatziekten.

Dat blijkt uit een langdurige studie van onderzoekers uit de VS en Singapore onder ruim 118.000 mensen. De proefpersonen werden onderzocht in 2 cohortstudies. De ruim 74.000 vrouwen werden gevolgd van 1984 tot 2010, de bijna 44.000 mannen van 1986 tot 2010.

De onderzoekers concluderen dat dagelijkse inname van slechts 28 gram aan volkorengranen (vergelijkbaar met een klein sneetje volkorenbrood) al genoeg is voor een 5 procent lagere totale sterftekans en een 9 procent lagere kans op sterfte aan hart- en vaatziekten. Een significante verlaging van het risico op sterfte aan kanker kon níet worden vastgesteld. De resultaten zijn gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

De uitkomsten van het onderzoek van de Havard Medical School zijn een bevestiging van eerder onderzoek naar de positieve effecten van volkorengranen, bericht Brood.net, een voorlichtingssite van de Nederlandse bakkerijbranche. Eerder werd volkoren al in verband gebracht met een lagere kans op chronische ziektes zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde typen kanker.

Lees ook:

Meer over
Lees ook
Meta-onderzoek: volkoren granen verkleinen kans op kanker spijsverteringskanaal

Meta-onderzoek: volkoren granen verkleinen kans op kanker spijsverteringskanaal

Chinees onderzoek concludeert op basis van bestaand onderzoek dat een dieet rijk aan volkoren granen de kans op kanker in het spijsverteringskanaal verkleinen.

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Nieuw Warenwetbesluit Meel en brood

Op 1 juli 2020 treedt het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood in werking. De wet kwam tot stand op initiatief van de NVB, NBOV en Nebafa om consumenten meer duidelijkheid over broodsoorten te geven. De nieuwe regels hebben een overgangstermijn van twee jaar. Dat betekent dat bakkers tot uiterlijk 1 juli 2022 de tijd hebben om aan deze verplichting...

Volkorenclaims op verpakkingen misleidend, oordeelt RCC

Volkorenclaims op verpakkingen misleidend, oordeelt RCC

Producten met witte bloem erin op de verpakking ‘volkoren’ noemen, is misleidend. Dat oordeelde de Reclame Code Commissie vorige week. Onder meer Albert Heijn, Bolletje en Jumbo zouden hun klanten op deze manier misleiden.