Als het aan de landbouwindustrie en de boeren ligt, wordt arbeidsintensief werk binnen een paar jaar door robots gedaan. Dat komt goed uit, want het is steeds lastiger om personeel te vinden voor dit type werk. Onderzoekers van Wageningen Universiteit ontwikkelden hun ‘Robotti’.

Robotti, de robot van Wageningen universiteit, is een autonoom voertuig dat kan worden ingezet in de landbouw. “Het apparaat is voorzien van een schoffelwerktuig die door het gewas kan rijden,” vertelt Jan Kamp, onderzoeker van Wageningen Universiteit, tegen NOS. “Hij kan helemaal zelfstandig zijn ding doen.” Robotti is onderdeel van het SMARAGD-project.

Kamp: “Het apparaat kan op dit moment op een voorgeprogrammeerde route schoffelen in een veld, maar we willen dat je in de toekomst nog meer dingen met het apparaat kunt. Je zou er ook mee kunnen gaan zaaien of er onkruid mee opsporen.” Het verwijderen van onkruid is een vrij eenvoudige mechanische techniek voor een robotarm. Alleen het opsporen van het onkruid tussen de gewassen is wat complexer. Om die specifieke plek te herkennen moet de robot worden uitgerust met camera’s en kunstmatige intelligentie.

Efficiënte investering

Zelfstandig agrarisch ondernemer Jaco Burgers laat aan NOS weten dat hij bereid is om flink te betalen voor de robot: “Als je kijkt wat er nu op de markt is, kost een zelfrijdend voertuig al snel 100.000 euro. Dat is een hoop geld, maar al die mensen in dienst kosten ook een hoop. Ik geloof zeker in de techniek met robots en denk dat we er in de toekomst veel meer mee gaan doen.”

Een bijkomend voordeel van robots ten opzichte van mensen is dat zij 24 uur per dag, continu kunnen werken. Daarnaast is een robot nooit ziek en altijd even snel. “Een robot kan wel kapot zijn, maar dan is het een kwestie van repareren. Hij is of kapot of hij doet het.”

AgROBOfood

Onderzoekers van Wageningen Universiteit werken al langer samen aan de ontwikkeling van robots in de agrarische sector en de voedselverwerking. Sinds vorige maand heeft het programma zelfs de leiding gekregen over het EU-project agROBOfood. Dit project heeft als doel om de digitale transformatie van de Europese agrifoodsector efficiënter en concurrerender te maken.

Altijd op de hoogte blijven?