Landbouwrobot krijgt steeds meer functionaliteiten

Landbouw

Als het aan de landbouwindustrie en de boeren ligt, wordt arbeidsintensief werk binnen een paar jaar door robots gedaan. Dat komt goed uit, want het is steeds lastiger om personeel te vinden voor dit type werk. Onderzoekers van Wageningen Universiteit ontwikkelden hun ‘Robotti’.

Robotti, de robot van Wageningen universiteit, is een autonoom voertuig dat kan worden ingezet in de landbouw. “Het apparaat is voorzien van een schoffelwerktuig die door het gewas kan rijden,” vertelt Jan Kamp, onderzoeker van Wageningen Universiteit, tegen NOS. “Hij kan helemaal zelfstandig zijn ding doen.” Robotti is onderdeel van het SMARAGD-project.

Kamp: “Het apparaat kan op dit moment op een voorgeprogrammeerde route schoffelen in een veld, maar we willen dat je in de toekomst nog meer dingen met het apparaat kunt. Je zou er ook mee kunnen gaan zaaien of er onkruid mee opsporen.” Het verwijderen van onkruid is een vrij eenvoudige mechanische techniek voor een robotarm. Alleen het opsporen van het onkruid tussen de gewassen is wat complexer. Om die specifieke plek te herkennen moet de robot worden uitgerust met camera’s en kunstmatige intelligentie.

Efficiënte investering

Zelfstandig agrarisch ondernemer Jaco Burgers laat aan NOS weten dat hij bereid is om flink te betalen voor de robot: “Als je kijkt wat er nu op de markt is, kost een zelfrijdend voertuig al snel 100.000 euro. Dat is een hoop geld, maar al die mensen in dienst kosten ook een hoop. Ik geloof zeker in de techniek met robots en denk dat we er in de toekomst veel meer mee gaan doen.”

Een bijkomend voordeel van robots ten opzichte van mensen is dat zij 24 uur per dag, continu kunnen werken. Daarnaast is een robot nooit ziek en altijd even snel. “Een robot kan wel kapot zijn, maar dan is het een kwestie van repareren. Hij is of kapot of hij doet het.”

AgROBOfood

Onderzoekers van Wageningen Universiteit werken al langer samen aan de ontwikkeling van robots in de agrarische sector en de voedselverwerking. Sinds vorige maand heeft het programma zelfs de leiding gekregen over het EU-project agROBOfood. Dit project heeft als doel om de digitale transformatie van de Europese agrifoodsector efficiënter en concurrerender te maken.

Lees ook
WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

WUR en Those Vegan Cowboys onderzoeken mogelijkheden voor plantaardige kaas

Kaas is lastig na te maken. Plantaardige alternatieven hebben meestal niet dezelfde smaak en structuur als kaas van koemelk. Daarom doet Etske Bijl, onderzoeker Food Quality and Design aan Wageningen University & Research. met haar team onderzoek naar de mogelijkheden om duurzame en voedzame kaas te maken met behulp van micro-organismen.

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Internationale studie: milieu-impact moet meer nadruk krijgen in voedingsrichtlijnen

Bij de beoordeling van nationale voedingsrichtlijnen moet ook gekeken worden naar de milieu-impact van voedselproductie, schrijft Wageningen University & Research naar aanleiding van een internationale studie. Aangepaste richtlijnen zouden volgens de studie in Nederland kunnen bijdragen aan een aanzienlijke daling van zowel het grondgebruik voor voedselproductie...

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Universiteitsfonds Wageningen kondigt Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award aan

Het Universiteitsfonds Wageningen heeft een nieuwe, jaarlijks uit te reiken award aangekondigd: de Feike Sijbesma Sustainable Innovation Award. Dit is een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers die zich richten op wereldwijde klimaat- en voedselzekerheidsvraagstukken en maximaal zeven jaar bezig zijn.