'Langer gezond met Mediterraan dieet'

mediterraan dieet

Mensen met een Mediterraan voedingspatroon leven ongeveer 2 maanden langer in goede gezondheid. Dat blijkt promotieonderzoek van Ellen Struijk. Ze promoveert donderdag 16 oktober aan Universiteit Utrecht.

Onder een Mediterraan dieet wordt verstaan een voedingspatroon met weinig vlees en veel fruit, noten,groenten, vis en onverzadigd vet.

Struijk onderzocht de aparte en gecombineerde effecten van leefstijlfactoren op de totale ziektelast in de bevolking. Hiervoor gebruikte zij DALYs (Disability-Adjusted Life Years). Ze berekende DALYs voor deelnemers aan de EPIC-NL studie, waaraan ruim 33.000 mannen en vrouwen van tussen de 20 en 70 jaar deelnamen.

Struijk definieerde verschillende voedingspatronen die relevant zijn voor de Nederlandse populatie. Mensen die een meer Mediterraan type voeding hebben,  leven ongeveer 2 maanden langer in goede gezondheid. Personen die behalve een Mediterraan type voedingspatroon, ook rapporteerden lichamelijk actief te zijn en niet te roken en bovendien aangaven geen overgewicht te hebben, leefden 2 jaar langer in goede gezondheid.

Lees ook:

Zutphenaar sterft gemiddeld 6 jaar eerder dan Kretenzer (6 december 2013)

Spanjaard laat Mediterraan dieet links liggen (4 maart 2011)