Leiden maakt start met Europees keurmerk voor gezondheidsapps

ehealth

De gezondheidszorg digitaliseert. Er zijn nu ruim 300.000 gezondheidsapps beschikbaar. Welke zijn goed en veilig? Het LUMC wil alle landelijke e-health-initiatieven onder één dak brengen.

Door Annika de Jong - Foodlog

Ziekenhuizen zien de e-health toekomst als onvermijdelijk, alleen al om de kosten van de zorg te drukken. Het gebruik van digitale hulpmiddelen in ziekenhuizen en door artsen is op vele plekken al vanzelfsprekend. De consument zelf kan ook bijna alles al digitaal onderzoeken en bijhouden.

Er is keuze uit zo'n 325.000 e-health-apps. De vraag is of die allemaal even betrouwbaar zijn. Het grootste deel van die gezondheidsapps is nooit getest, zegt Niels Chavannes, hoogleraar e-health-toepassingen in Leiden tegen Nieuwsuur. Chavannes wil het kaf van het koren scheiden. Daarvoor heeft hij het idee opgevat om studenten in te zetten, te beginnen met 20.000 Zuid-Hollandse studenten. Die moeten de apps, als onderdeel van hun curriculum, gaan testen en beoordelen of de informatie klopt, waar die vandaan komt en of die duidelijk is.

NeLL 

Het initiatief is een onderdeel van het Nationaal eHealth Living Lab (NeLL) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op vrijdag 9 maart opent het centrum zijn deuren. De instelling gaat digitale middelen om ziekten te monitoren en gezondheid te verbeteren onderzoeken. In het Poortgebouw van het LUMC komt een lounge waar alle landelijke eHealth-initiatieven onderdak kunnen vinden. Patiënten, artsen, onderzoekers en ICT’ers kunnen daar kennis maken met nieuwe toepassingen en deze apps, sensoren, wearables, robots en videocommunicatiemiddelen testen. Het lijkt een beetje op de manier waarop witgoedproducenten proefkeukens neerzetten om consumenten kennis te laten maken met nieuwe keukenapparatuur of de aanpak van voedingsproducenten om met testpanels nieuwe producten laten beoordelen op nut, smaak en haalbaarheid.

Europese standaard

Voor de apps die een goede beoordeling krijgen, wil Chavannes een onafhankelijk keurmerk. "Apps van fabrikanten zijn bijvoorbeeld nooit onafhankelijk. British Tobacco heeft bijvoorbeeld een paar apps om van het roken af te komen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat die een goede beoordeling krijgen", denkt Chavannes. Het zal nog wel een aantal jaar duren voordat alle apps beoordeeld zijn. Daarnaast is het werk nooit af, want dagelijks komen er een paar honderd apps bij. Leiden wil met de beoordelingen van de apps een Europese standaard zetten om kwaliteit te kunnen onderscheiden.

Lees ook
WUR investeert miljoenen in onderzoek naar data science en AI

WUR investeert miljoenen in onderzoek naar data science en AI

Wageningen University & Research wil de komende jaren extra investeren in data sciences en kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt het platform Resource. WUR wil maar liefst drie nieuwe hoogleraren aantrekken, evenals een onderzoekcoördinator en zes deeltijd-experts. In totaal komt het neer op een extra investering van 800.000 euro per jaar...

De potentie van AI in zes voorbeelden

De potentie van AI in zes voorbeelden

Artificiële intelligentie (AI) doet zijn intrede in de voedingsmiddelenindustrie. De combinatie van sensoriek, data en zelflerende algoritmen heeft de potentie om vrijwel elk proces te optimaliseren. De Europese voedingsmiddelenindustrie loopt niet voorop bij de toepassing hiervan. Kunstmatige intelligentie spreekt misschien tot de verbeelding,...

Industry 4.0: datastroom door de fabriek

Industry 4.0: datastroom door de fabriek

Het ontstaan van datastromen door de fabriek heeft tot een nieuwe industriële revolutie geleid, waarvan het einde nog lang niet in zicht is. De digitalisering is ontstuitbaar. Steeds meer bedrijven zijn in staat om gebruik te maken van digital twins, virtuele versies van hun producten en systemen. Altijd al eens met zevenmijlslaarzen door de laatste...