Lezing Food Technology: Hoe microtechnologie kan worden ingezet om levensmiddelen duurzamer te maken

Food Technology Karin Schroën

Food Technology, de beurs voor hightech innovaties in de voedingsmiddelenindustrie, vindt plaats op 12 en 13 april 2023 in de Brabanthallen. Tijdens de beurs geeft prof. Karin Schroën, hoogleraar aan Wageningen Universiteit, de lezing Hoe microtechnologie kan worden ingezet om levensmiddelen duurzamer te maken.

Over de lezing

De formulering van levensmiddelen wordt gedaan op basis van ingrediëntkeuze. Als ingrediënten vervangen worden, dan betekent dat proefondervindelijk vaststellen of iets werkt of niet. In deze lezing laat Karin Schroën zien dat deze keuze beter gemaakt zou kunnen worden op basis van inzichten die we binnen het Food Microtechnology lab verkrijgen door gebruik te maken van microtechnologie. Deze methode staat ons toe om de functionaliteit van ingrediënten vast te stellen in minder dan een duizendste van een seconde (bijvoorbeeld voor stabilisatie van emulsies of schuimen), en zouden heel vroeg in het productontwerp ingezet kunnen worden om dit te versnellen.

Over de spreker

Karin Schroën is sinds 2012 hoogleraar levensmiddelenproceskunde aan Wageningen Universiteit, en sinds 2019 ook bij de Universiteit van Twente op het gebied van membraanscheiding voor voedseltoepassingen. Ze is ook de decaan voor techniek, en wetenschappelijk directeur van onderzoeksschool VLAG, beiden in Wageningen, en maakt onderdeel uit van diverse nationale en internationale commissies op het gebied van technologie, voeding, nano- en microtechnologie, membraanscheiding etc.

Thema's
Lees ook
Food Technology 2022

Food Technology 2022

Dwarsgezeten door COVID is het er van 13 tot 14 april toch van gekomen: de vakbeurs en activiteitenprogramma Food Technology. En dat is maar goed ook, want deze happening is moeilijk denkbaar als online evenement.

Druk op bedrijven om te verduurzamen neemt toe maar aandacht lijkt te verslappen

Druk op bedrijven om te verduurzamen neemt toe maar aandacht lijkt te verslappen

Duurzaamheid staat bij veel bedrijven op de agenda, maar er is nog een lange weg te gaan. Dat zegt Cees Elemans van ING tijdens zijn presentatie ‘Verankering van duurzaamheid in uw businessmodel’ op Food Technology 2022.

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

Transitie naar gezonder en duurzamer voedselaanbod noodzakelijk

De voedingsindustrie moet veranderen en met een duurzamer en gezonder aanbod komen. Daarvoor pleit keynote speaker Jaap Seidell tijdens zijn lezing op de tweede dag van Food Technology. “We hebben ons kapot geïnnoveerd aan producten voor kinderen, maar het zijn allemaal producten die ze eigenlijk niet zouden moeten eten.”

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren