‘Licentie voor inkeping beschuit niet af te dwingen’

rechter315

Continental Bakeries kan voorlopig geen beschuit met inkepingen op de markt brengen. De fabrikant wilde bij de uitvinder en octrooihouder van de inkeping een licentie afdwingen, maar de rechtbank Gelderland wijst dat af. De inkeping is ontwikkeld om beschuit makkelijker uit de verpakking te krijgen.

Theo Tempels, de uitvinder van de inkeping, heeft tussen 1999 en 2003 een licentie aangeboden aan onder meer Continental Bakeries, maar het bedrijf heeft dat toen afgeslagen omdat het commercieel niet interessant werd gevonden.

Concurrenten van de beschuitproducent (zoals Bolletje en Van der Meulen) hapten wel toe en hebben tegen betaling een licentie gekregen.

Toen de uitvinding een succes werd, wilde Continental Bakeries begin 2015 ook een licentie, maar dat weigerde de uitvinder.

Eerdere rechtszaak

Continental Bakeries is daarna een procedure gestart bij de rechtbank in Den Haag om het octrooi nietig te verklaren, omdat sprake zou zijn van machtsmisbruik. De Haagse rechtbank Den Haag heeft die vordering afgelopen zomer afgewezen.

Vervolgens is Continental Bakeries een procedure gestart bij de kortgedingrechter van de rechtbank Gelderland om de uitvinder te dwingen in overleg te treden over het tegen betaling afgeven van een licentie.

Alleenrecht

De kortgedingrechter in Arnhem heeft nu bepaald dat een dergelijk overleg niet verplicht is. De vordering is afgewezen, omdat de uitvinder het alleenrecht heeft om de uitvinding te laten gebruiken.

Ook heeft de Continental Bakeries onvoldoende aannemelijk gemaakt dat sprake is van misbruik van een economische machtspositie. De rechter stelt dat er ook andere manieren zijn om beschuit uit een strakke verpakking te halen.

Lees ook:

Lees ook
Verpakking Dip & Smeer’m lijkt te veel op die van Heks’nkaas

Verpakking Dip & Smeer’m lijkt te veel op die van Heks’nkaas

Heks’nkaas uit Oldenzaal wint de rechtszaak tegen een Duitse na-aper, meldt Tubantia. Tot 2017 maakte het Duitse bedrijf Heinrich Kühlmann GMBH een selderij-rauwkostsaus voor Heks’nkaas. Sinds het bedrijf werd overgenomen door Salad Signature komen de ingrediënten voor het Twentse smeersel ergens anders vandaan. In 2019...

Octrooistrijd tussen AB InBev en Heineken in VS

Octrooistrijd tussen AB InBev en Heineken in VS

Een nieuw, kleiner biervat is in de Verenigde Staten het toneel van een juridische strijd tussen bierbrouwers AB InBev en Heineken. Dat schrijft Bloomberg. Ze beschuldigen elkaar van kopieergedrag.  De Amerikaanse biermarkt verandert snel. De nadruk verschuift van kwantiteit naar (duurdere) kwaliteitsbieren en de totale bierconsumptie...

Europese hof: smaak niet auteursrechtelijk beschermd

Europese hof: smaak niet auteursrechtelijk beschermd

Het Europese Hof heeft besloten dat de smaak van een product niet auteursrechtelijk beschermd kan worden. Het hof deed die uitspraak in verband met een zaak tussen de Nederlandse bedrijven Levola en Smilde Food. De juridische strijd tussen Levola en Smilde loopt al jaren, en draait om de kruidenroomkaas die levola sinds 2007 onder de naam Heks’nkaas...