Lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen wordt opgenomen in Warenwet

24 maart 2022 Unsplash

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het plan om begin 2023 een lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen op te nemen onder de Warenwet. Hiermee wil het ministerie onveilige voedingssupplementen aanpakken en de veiligheid van supplementen op de Nederlandse markt beter waarborgen.

Op dit moment is er op Europees en nationaal niveau weinig specifieke regelgeving om onveilige stoffen in voedingssupplementen te weren. Hierdoor is het voor de NVWA niet makkelijk effectief toezicht te houden. Daarom werkt het ministerie van VWS sinds afgelopen jaar aan een nationale lijst met onveilige stoffen in voedingssupplementen. De planning is om deze begin 2023 onder de Warenwet op te nemen en de komende jaren verder uit te bereiden.

Volgens het ministerie van VWS zorgt een nationale lijst met onveilige stoffen voor meer duidelijkheid bij de productie en het op de markt brengen van veilige voedingssupplementen. Om het toezicht op veiligheid te versterken, verkent het ministerie ook de mogelijkheid tot de invoering van een notificatiesysteem. Hierbij moeten producten eerst geregistreerd worden voordat ze op de markt mogen gebracht.

Binnenkort publiceert de NVWA een handboek Voedingssupplementen op zijn website met informatie en aandachtspunten over de relevante wetgeving voor bedrijven die voedingssupplementen op de markt willen brengen.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?