Liquidseal finalist Herman Wijffels Innovatieprijs

19 oktober 2016

Liquidseal is een van de negen finalisten voor de Herman Wijffels Innovatieprijs 2016. Het bedrijf heeft een duurzaam conserveringsmiddel dat, aangebracht als een soort seal, de houdbaarheid van hard fruit weet te verlengen.

Er waren dit jaar 250 inzendingen. Daaruit gingen een kleine 30 deelnemers door naar de volgende ronde . Uiteindelijk zijn 9 finalisten bekendgemaakt.

Het bedrijf uit Oegstgeest is een van de drie genomineerden in de categorie Food en Agri. Andere categorieën voor de Herman Wijffels Innovatieprijs zijn Circulaire economie en Vitale gemeenschappen en zorg, elk met drie finalisten.

Verlengt houdbaarheid

Liquidseal is een middel dat direct na de oogst via spray of dip wordt aangebracht op tropisch fruit met een harde schil, zoals avocado, citrus, mango en papaya.

Zo ontstaat een soort coating die de houdbaarheid van het fruit verlengt, waardoor minder verspilling optreedt. Het is biologisch afbreekbaar en composteerbaar en kan tevens meehelpen het aantal bestrijdingsmiddelen te verminderen.

Het bestaat deels uit een polymeer. De dunne coating zorgt ervoor dat vocht uit de vrucht minder snel verdampt en dat zuurstof en koolstofdioxide minder snel worden doorgelaten.

Minder dan 5 procent uitval

Het bedrijf claimt dat de gangbare uitval tijdens vervoer en verkoop (zo'n 35 procent) kan worden teruggedrongen naar minder dan 5 procent. Voor elke soort fruit wordt een aparte receptuur ontwikkeld.

He middel van Liquidseal  komt oorspronkelijk uit de bloemenkweek, voor de bescherming van snijbloemen en bloembollen. Het is wereldwijd geoctrooieerd voor toepassing op bloembollen, bloemen en fruit.

Liquidseal haalde eerder de vierde plaats in de MKB Innovatie top 100 van 2016.

20.000 euro en begeleiding

Bij de Herman Wijffels Innovatieprijs is per categorie een prijs van 20.000 euro te winnen, evenals publiciteit en toegang tot kennis en netwerken. Ook krijgt iedere winnaar vijf dagen begeleiding van adviesbureau KplusV.

De prijzen worden op 3 november uitgereikt in Nijmegen tijdens het Herman Wijffels Innovatie Event. De Herman Wijffels Innovatieprijs bestaat vijftien jaar. Veel finalisten en winnaars werden later succesvolle ondernemers.

Twee jaar geleden won Condi food in de categorie Food & Agri met een methode om voedsel al tijdens de productie te scannen op kwaliteit en versheid, door middel van technieken uit de ruimtevaart.

Bekijk alle finalisten

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?