Listeria-fabriek Offerman hield informatie achter voor zijn schoonmakers

12 november 2019 Foodlog

‘Vleeswarenfabriek Offerman verzweeg tegen zijn eigen schoonmaakbedrijf dat de verouderde fabriek in Aalsmeer extra moest worden schoongemaakt,’ ontdekte De Telegraaf na onderzoek naar de schoonmaakpraktijken in die fabriek.

Offerman, dochter van de Belgische vleesverwerker Ter Beke, is de producent van de mogelijk met listeria besmette vleeswaren die vorige maand werden teruggeroepen. Sindsdien is de productielocatie in Aalsmeer gesloten.

Waar Offerman de listeriabesmetting al had gemeld bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), had het bedrijf zijn schoonmaker CSU nog niet ingelicht, schrijft De Telegraaf. “Offerman hield dat voor ons onder de pet. Wij hebben in die tijd nooit geweten dat er extra toezicht van de NVWA was”, aldus de woordvoerder van CSU tegen de krant.

Dankzij de nieuwe techniek Whole Genome Sequencing en in samenwerking met de NVWA kon het RIVM vaststellen dat de listeria-bacterie uit de fabriek van Offerman in Nederland in 2 jaar tijd zeker 20 mensen besmet heeft, waarbij één miskraam en 3 doden waren te betreuren.

Foodlog

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?