Listeria-infecties nemen toe

PARMA - Het aantal gevallen van Listeriose, de ziekte veroorzaakt door infectie met Listeria monocytogenes, is in 2012 in de EU toegenomen. Campylobacteriose daalde licht, salmonellose daalde sterker.

Het aantal Listeria-infecties neemt al vier jaar toe, blijkt het rapport van EFSA en ECDC over zoönosen en door voeding overgebrachte ziekten in de EU, over 2012.

In 2012 werden 1642 gevallen van listeriose gemeld, 10,5 procent meer dan in 2011. De ziekte komt vooral voor in mensen van 75 en ouder, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Listeria-infecties komen veel minder voor dan infecties van Campylobacter of Salmonella, maar lijden vaker tot sterfgevallen en in het geval van zwangere vrouwen tot een vroeggeboorte.

Listeria werd het meest aangetroffen in vis- en vleesproducten, met name gerookte vis en gesneden ham.

Campylobacter

Campylobacteriose is de meest gerapporteerde door dieren op mensen overgebrachte ziekte, met 214.000 gemelde gevallen. Het aantal gevallen van Campylobacteriose daalde in 2012 licht, voor de eerste keer in 5 jaar.  "Het is echter voorbarig te suggereren dat dit het begin is van een dalende trend", aldus EFSA en ECDC. De Campylobacter-bacterie is met name terug te vinden in kippenvlees.

Salmonella

Salmonella-infecties namen wel voor het zevende achtereenvolgende jaar af. Volgens het rapport komt dat voornamelijk door de beheersprogramma's van de lidstaten en de Europese Commissie voor Salmonella in pluimveevlees.

De grootste uitbraak in 2012 door een voedingsmiddel betrof het Norovirus dat werd verspreid op scholen in Duitsland geserveerde aardbeien uit de diepvries.

Lees ook:

Lees ook
Op zoek naar antwoorden

Op zoek naar antwoorden

Een producent van plantaardige gekoelde kant-en-klaar-producten nam eind 2019 contact op met Eurofins Food, Feed, Water Benelux. De producent vond een grote spreiding in analyseresultaten op het gebied van potentiële listeria-uitgroei in zijn product.

Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

Wetenschapper Marjon Wells-Bennik, aangesloten bij NIZO, ontwikkelde een model dat voorspelt of bepaalde soorten kaas de groei van de bacterie Listeria monocytogenes ondersteunen.

Listeriadetectie met een druk op de knop

Listeriadetectie met een druk op de knop

Het Zwitserse bedrijf Nemis Technologies heeft een nieuwe technologie ontwikkeld voor de detectie van onder meer Salmonella en Listeria monocytogenes. Deze technologie werkt op basis van chemoluminescentie, waarbij een luminescentiemolecuul gekoppeld wordt aan een detectiemolecuul. We hebben verschillende moleculen ontwikkeld om verschillende activiteiten...