Listeriabacterie in je kaas? Dit model voorspelt het

kaas

Foto: Lena Kudryavtseva via Unsplash

Wetenschapper Marjon Wells-Bennik, aangesloten bij NIZO, ontwikkelde een model dat voorspelt of bepaalde soorten kaas de groei van de bacterie Listeria monocytogenes ondersteunen.

Producenten moeten bij kant-en-klare producten kunnen beoordelen of deze de groei van de pathogene Listeria-bacterie remmen of juist bevorderen. Listeria monocytogenes veroorzaakt namelijk listeriose, is in staat te groeien bij koelkasttemperaturen en kan biofilms vormen, wat de beheersing van deze ziekteverwekker moeilijk maakt voor de voedingsindustrie. De bacterie komt voor in (rauwe) melk en kan overleven in bepaalde soorten zachte kaas.

Marjon Wells-Bennik, wetenschapper op het gebied van voedselveiligheid en verbonden aan NIZO food research, presenteerde het voorspellende model tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Association for Food Protection. Het model brengt een kritische rol voor ongedissocieerd melkzuur aan het licht. Als er genoeg van aanwezig is in de kaassoort, zoals in gouda, feta of cheddar, hoef je geen groei te verwachten.

Dat is anders voor zachte kazen, vooral als ze gemaakt zijn met rauwe melk. Met behulp van berekeningen voorspelde Wells-Bennik succesvol de groeisnelheid van de bacterie in deze kazen. In haar presentatie zegt de wetenschapper dat het model bovendien kan worden uitgebreid naar kazen met andere antimicrobiële factoren zoals azijnzuur en propionzuur.

Lees ook
Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Interview: Zakenvrouw van het jaar runt kaas-familiebedrijf

Mireille Kaptein leidt een familiebedrijf in de zuivelsector. Onlangs werd ze verkozen tot zakenvrouw van het jaar. ‘Wanneer je als dochter de zaak overneemt, moet je je eerst bewijzen.’ Mireille Kaptein staat al tien jaar aan het roer van Kaptein, een familiebedrijf dat groot is geworden in de kaas en boter. Ze nam, als derde generatie,...

FrieslandCampina lanceert PlanetProof-kaas

FrieslandCampina lanceert PlanetProof-kaas

Onlangs introduceerde FrieslandCampina al melk die de planeet beter moet maken. Deze week start het bedrijf met de productie van kaas onder het 'On the way to PlanetProof'-keurmerk. Milner is het eerste Nederlandse kaasmerk dat verkrijgbaar zal zijn onder het keurmerk 'PlanetProof', schrijft het bedrijf. Met dit keurmerk voldoet...

FrieslandCampina neemt tweede kaasbedrijf over in VS

FrieslandCampina neemt tweede kaasbedrijf over in VS

FrieslandCampina heeft een tweede Amerikaanse kaasimporteur overgenomen. Eerder deze maand maakte het zuivelbedrijf al de overname van Jana Foods bekend, nu blijkt dat ook het bedrijf Best Cheese Coropration USA is verworven. Best Cheese Corporation is voortgekomen uit de overblijfselen van Uniekaas, een Nederlandse kaasproducent die in 2017 deels...