Lithos komt met natuurlijke zoutvervanger

Lithos Ingredients uit Vlaardingen heeft een nieuwe natuurlijke, E-nummervrije  zoutvervanger aan haar pakket toegevoegd: Salona. Dit is natuurlijk mineraalzout uit de Dode Zee dat bestaat uit gehydrateerd kaliummagnesiumchloride.

Het ingrediënt kan gedeclareerd worden als ‘natuurlijk mineraalzout uit de Dode Zee’ of als 'natuurlijk mineraalzout', dus zonder een E-nummer te hoeven vermelden.

Dit in tegenstelling tot de vaak gebruikte zoutvervanger kaliumchloride. Dit moet namelijk als E-nummer (of met de chemisch klinkende naam kaliumchloride) gedeclareerd worden. Ook heeft kaliumchloride een wat metaalachtige smaak.

Vergelijkbare zoutsmaak

Salona geeft een vergelijkbare smaak als natriumchloride (keukenzout), maar bevat minder natrium. De zoutvervanger bevat namelijk 2 gram natrium per 100 gram tegenover 29 gram per 100 gram in regulier natriumchloride.

De zoutvervanger bevat verder per 100 gram 12 gram kalium en 8 gram magnesium.

Volgens het bedrijf kan met Salona natriumchloride in voeding tot zo’n 50 procent worden vervangen en kaliumchloride zelfs volledig. Bovendien draagt het ingrediënt bij aan de dagelijkse inname van magnesium en kalium.

Toepassing

Salona is toepasbaar voor bakkerijproducten, conserven, zuivel, functionele voeding, kant-en-klaarmaaltijden, dranken en nutraceuticals.

Voor de hartgezondheid zijn ook producten met een combinatie aan ingrediënten mogelijk, bijvoorbeeld Salona met K2Vital, Megakrill en Promoat. Bij het complete productpakket van het bedrijf ligt de nadruk volgens Lithos op 'kwaliteit', 'functionaliteit' en 'van natuurlijke oorsprong'.

De dosering van Salona verschilt per product en toepassing en de mate waarin natriumreductie gewenst is.

Lees ook:

Lees ook
Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

Boekrecensie Spoon-Fed: Tegengif voor verkeerde ideeën

De Britse hoogleraar Tim Spector voelt de tijdgeest goed aan met zijn nieuwe boek Spoon-Fed. We krijgen de verkeerde ideeën over voeding met de paplepel ingegoten en de industrie gaat er graag mee aan de haal. En dat terwijl het wetenschappelijke bewijs uiterst zwak is. Bovendien: mensen verschillen zo veel van elkaar, dat one-size-fits-all-advies...

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Nutri-Score beïnvloedt keuze van de consument

Voedselkeuzelogo Nutri-Score helpt de consument om gezondere voedingskeuzes te maken. Dat volgt uit een studie uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit Gent. Het logo wordt gebruikt in België, Frankrijk en Spanje. Halverwege 2021 vind je het Nutri-Score-label ook op voedingsproducten in de Nederlandse schappen.

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten te veel zout

Bewerkt vlees en vleesvervangers bevatten veel zout, gemiddeld bijna een kwart van de dagelijkse hoeveelheid zout die nog gezond is voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van Questionmark in opdracht van de Nierstichting.