Lithos komt met natuurlijke zoutvervanger

evmi-salona

Lithos Ingredients uit Vlaardingen heeft een nieuwe natuurlijke, E-nummervrije  zoutvervanger aan haar pakket toegevoegd: Salona. Dit is natuurlijk mineraalzout uit de Dode Zee dat bestaat uit gehydrateerd kaliummagnesiumchloride.

Het ingrediënt kan gedeclareerd worden als ‘natuurlijk mineraalzout uit de Dode Zee’ of als 'natuurlijk mineraalzout', dus zonder een E-nummer te hoeven vermelden.

Dit in tegenstelling tot de vaak gebruikte zoutvervanger kaliumchloride. Dit moet namelijk als E-nummer (of met de chemisch klinkende naam kaliumchloride) gedeclareerd worden. Ook heeft kaliumchloride een wat metaalachtige smaak.

Vergelijkbare zoutsmaak

Salona geeft een vergelijkbare smaak als natriumchloride (keukenzout), maar bevat minder natrium. De zoutvervanger bevat namelijk 2 gram natrium per 100 gram tegenover 29 gram per 100 gram in regulier natriumchloride.

De zoutvervanger bevat verder per 100 gram 12 gram kalium en 8 gram magnesium.

Volgens het bedrijf kan met Salona natriumchloride in voeding tot zo’n 50 procent worden vervangen en kaliumchloride zelfs volledig. Bovendien draagt het ingrediënt bij aan de dagelijkse inname van magnesium en kalium.

Toepassing

Salona is toepasbaar voor bakkerijproducten, conserven, zuivel, functionele voeding, kant-en-klaarmaaltijden, dranken en nutraceuticals.

Voor de hartgezondheid zijn ook producten met een combinatie aan ingrediënten mogelijk, bijvoorbeeld Salona met K2Vital, Megakrill en Promoat. Bij het complete productpakket van het bedrijf ligt de nadruk volgens Lithos op 'kwaliteit', 'functionaliteit' en 'van natuurlijke oorsprong'.

De dosering van Salona verschilt per product en toepassing en de mate waarin natriumreductie gewenst is.

Lees ook:

Lees ook
Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Consumentenbond: Veel zout in vleesvervangers

Vleesvervangers zijn populair, maar zijn deze ook gezond en hoe zit het met de smaak? De consumentenbond testte zestien vegetarische hamburgers. En concludeerde grote verschillen op het gebied van smaak en gezondheid tussen deze vleesvervangers. De burgers bevatten vooral veel zout.

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Ophef om receptenapp van Vlaamse overheid van half miljoen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven lanceerde vorige week het platform ‘Zeker Gezond’. Het bestaat uit een app en website die, naast duizend recepten, ook informatie bevatten over gezonde voeding. De ontwikkelingskosten, €550.000, leiden tot ophef in het Vlaams Parlement, schrijft De Tijd.Het platform moet een alternatief zijn...

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Beweeglabels beïnvloeden je koop- en eetkeuze

Onderzoek door de Engelse universiteit van Loughborough laat zien dat consumenten minder calorieën eten als er beweeglabels op de etiketten van voedingsmiddelen staan. Beweeglabels maken etiketten begrijpelijker en laten in een oogopslag zien hoeveel je moet bewegen om een blikje frisdrank of een reep chocolade te verbranden. Calorieën...