Lloyds Register voert IFS PIA-audit uit bij Vion

27 februari 2020

IFS ontwikkelde samen met retail organisaties, certificerende-instellingen, Vion Food Group en SIM Supply een nieuwe internationale standaard voor productintegriteit ontwikkeld. Deze nieuwe standaard heeft de naam IFS Product Integrity Assessment (PIA). Lloyds Register voerde de eerste audit uit bij Vion in Boxtel.

Door voorvallen van fraude met levensmiddelen zijn producenten, consumenten en overheden kritischer geworden en is het vertrouwen in voedselproducten aanzienlijk afgenomen. De wettelijke eisen zijn aangescherpt en er is meer druk op de voedselintegriteit. Retailers en consumenten willen er zeker van zijn dat een leverancier producten kan leveren die voldoen aan de eisen en specificaties op het gebied van productintegriteit. De nieuwe standaard IFS PIA moet deze zekerheid leveren.

IFS-PIA

De nieuwe standaard heeft als doel om de wensen van de retail op het gebied van fraude en integriteit te harmoniseren. Het is geen certificeringsstandaard. Bij het IFS PIA  gaat het om het beperken van risico’s op moedwillige misleiding en fraude met betrekking tot de samenstelling van een product.

SIM Supply, certificerende-instellingen (waaronder Loyds Register) en voedselproducenten (waaronder Vion) werkten samen aan de ontwikkeling van de IFS PIA-standaard. Er zijn proefbeoordelingen uitgevoerd, waaronder een productiebedrijf van Vion dat reeds gecertificeerd is volgens de Nederlandse integriteitsnorm CBL Chain of Custody.

Eerste audit bij Vion

De IFS-standaard werd in 2019 goedgekeurd. Lloyds Register voerde de eerste IFS PIA-audit met succes uit bij Vion in Boxtel. De organisatie toetste Vion tijdens een tweedaagse beoordeling met specifieke focus op product- en procesintegriteit. Vion is van plan om in 2020 alle Nederlandse vestigingen van Vion te certificeren volgens IFS PIA.

Stephan Tromp, algemeen directeur van IFS, heeft het eerste IFS PIA-certificaat officieel overhandigd aan Bert Urlings, directeur kwaliteit van Vion. Samen met Thomas Zwiers, consultant/trainer bij Lloyds Register, Julia Füllenbach, projectmanager bij IFS, en Hugo Pol, manager Group QA bij Vion.

 

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?