LTO: 'Kortingseis AH onacceptabel'

DEN HAAG - LTO Nederland vindt de kortingseis die Albert Heijn zijn leveranciers oplegt onacceptabel. LTO-voorzitter Albert Jan Maat noemt het ‘kruideniersmentaliteit van het laagste allooi’.

Dat meldt Plattelandspost. Albert Heijn eist in een brief aan zijn leveranciers 2 procentpunt extra korting. Deze maatregel van AH gaat vanaf 17 september in.

Volgens de landbouworganisatie schuift de retailer de rekening van zijn expansiedrift door naar leveranciers, om zo over hun ruggen geld te verdienen.

“Ik vind de kortingseis werkelijk te gek voor woorden”, stelt Maat. "Met dit soort acties kunnen we nooit een duurzame keten opbouwen." LTO Nederland verwacht dat vooral ondernemers in de groente- en glastuinbouw getroffen zullen worden.

De LTO-voorzitter vindt dat de mededinging in het geding is. “Een dergelijke actie van zo’n machtige speler in de keten, moet nader worden bestudeerd door de NMa.”

'Niet accepteren'

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond reageert ook afwijzend. NMV-voorzitter Hans Geurts noemt het een klap in het gezicht. Hij vindt dat leveranciers, waaronder de zuivelfabrikanten, collectief hun rug recht moeten houden en deze eenzijdig aangekondigde korting niet moeten accepteren.

Het op deze wijze afdwingen van gratis financiering bij leveranciers getuigt volgens de NMV van arrogantie. “Albert Heijn moet de eigen broek maar ophouden.”

De FNLI had eerder al laten weten de maatregel ‘onwettig’ te vinden.

Lees ook:

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren