LTO: ook consumenten moeten portemonnee trekken voor duurzaamheid

Beeld: Pixabay

De LTO liet de houding van consumenten ten aanzien van duurzaamheid onderzoeken. Hieruit blijkt dat een groot deel van de consumenten aangeeft duurzaam te willen consumeren. Een veel kleiner deel lijkt dit ook daadwerkelijk te doen. De LTO geeft aan dat verduurzamingsbeleid zich niet alleen op de agrarische sector moet richten.

Onderzoek

Het onderzoek van LTO suggereert een zogenaamd attitiude-behaviour-gap bij consumenten. Zij geven aan iets te willen doen, maar doen dit niet daadwerkelijk. Dit onderzoek richtte zich op duurzaam boodschappen doen. Een groot deel van de 1558 ondervraagden vindt dit van belang. Zo wil 62% van de consumenten kiloknallers uit de schappen, vindt 59% seizoensproducten belangrijk, koopt 44% bewust Nederlandse producten, 34% biologische producten en 46% scharrelproducten. Echter geeft slechts 24% van de respondenten aan dat ze etiketten leest om te bepalen hoe duurzaam een product is.

LTO

De LTO geeft aan de hand van dit onderzoek aan dat zij denkt dat verduurzaming niet alleen uit de agrarische sector moet komen. De organisatie geeft aan dat boeren wel op een duurzame manier landbouw willen bedrijven, maar dat dit hen met de huidige prijzen haast onmogelijk wordt gemaakt. Het consumentenonderzoek geeft volgens de LTO aan dat de consument bereid is meer te betalen voor haar eten. Dit zou het makkelijker maken voor de land -en tuinbouw om duurzaam te boeren.

Bron: LTO

Lees ook
WNF: Nederland grote aanjager ontbossing

WNF: Nederland grote aanjager ontbossing

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die bijdragen aan de wereldwijde ontbossing. Dat stelt het Wereld Natuurfonds in het rapport Stepping Up: The continuing impact of EU consumption on nature.

Lidl aan de slag met Eco-Score

Lidl aan de slag met Eco-Score

Na de Belgische supermarktketen Colruyt waagt ook de Duitse discounter Lidl zich aan de 'Eco-Score'. Een nieuw label dat consumenten wil helpen in één oogopslag een duurzame keuze te maken.

Consument gaat voor kweekvlees, mits betaalbaar, lekker en veilig

Consument gaat voor kweekvlees, mits betaalbaar, lekker en veilig

Vier op de tien consumenten probeert graag een stukje kweekvlees, maar wel onder enkele voorwaarden. Dit aantal kan groeien, mits ontwikkelaars bereid zijn transparant over hun producten te communiceren.