LTO wil NVWA voor de rechter vanwege fipronilschade

28 augustus 2017

De pluimveehouderstak van de Land- en tuinbouworganisatie LTO is van plan een rechtszaak te beginnen tegen de NVWA. Volgens de pluimveehouders had de NVWA al veel eerder in actie kunnen komen in de fipronilcrisis.

"In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan," zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder, in Boerderij. Pas toen in juni en juli bleek dat het niet in de voedselketen toegestane insecticide fipronil in eieren was terechtgekomen, greep de NVWA in. "Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken", zegt Bens.

Eerder werd al bekend dat "tientallen" individuele pluimveehouders naar de rechter stappen omdat "de Staat haar zorgplicht niet is nagekomen , meldde BoerenBusiness.

De boeren schatten de rechtstreekse schade op 50 miljoen euro. Hoe hoog de schade uiteindelijk oploopt is nog niet duidelijk.

Bron: Foodlog

Altijd op de hoogte blijven?