LTO wil NVWA voor de rechter vanwege fipronilschade

eieren

De pluimveehouderstak van de Land- en tuinbouworganisatie LTO is van plan een rechtszaak te beginnen tegen de NVWA. Volgens de pluimveehouders had de NVWA al veel eerder in actie kunnen komen in de fipronilcrisis.

"In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan," zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder, in Boerderij. Pas toen in juni en juli bleek dat het niet in de voedselketen toegestane insecticide fipronil in eieren was terechtgekomen, greep de NVWA in. "Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken", zegt Bens.

Eerder werd al bekend dat "tientallen" individuele pluimveehouders naar de rechter stappen omdat "de Staat haar zorgplicht niet is nagekomen , meldde BoerenBusiness.

De boeren schatten de rechtstreekse schade op 50 miljoen euro. Hoe hoog de schade uiteindelijk oploopt is nog niet duidelijk.

Bron: Foodlog

Lees ook
Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Geen veelomvattend verbeterplan, maar beheersbare stappen voor de NVWA

Minister Schouten bespreekt in een brief aan de Tweede Kamer de oplossing voor de “gelaagde, complexe en hardnekkige problematiek” binnen de NVWA. Er komt geen “groot, veelomvattend plan”, maar beheersbare stappen om de problemen op te lossen.

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Grote terugroepactie verontreinigd sesamzaad

Drie Indiase bedrijven leverden sesamzaad met ethyleenoxide aan de Europese markt. Bedrijven die het sesamzaad, of producten met het sesamzaad, verhandelen, moeten het uit de handel halen. De NVWA heeft betrokken bedrijven op de hoogte gesteld.

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster ontwikkelt plantaardig ei

Kipster heeft een plantaardig ei ontwikkeld, met de naam VEGGS. Het is een 'vloeibaar goedje' dat bestaat uit verschillende ingrediënten zoals gist en eiwit van soja. Het is volgens de makers geschikt om een roerei van te bakken.