LTO wil NVWA voor de rechter vanwege fipronilschade

eieren

De pluimveehouderstak van de Land- en tuinbouworganisatie LTO is van plan een rechtszaak te beginnen tegen de NVWA. Volgens de pluimveehouders had de NVWA al veel eerder in actie kunnen komen in de fipronilcrisis.

"In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan," zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder, in Boerderij. Pas toen in juni en juli bleek dat het niet in de voedselketen toegestane insecticide fipronil in eieren was terechtgekomen, greep de NVWA in. "Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken", zegt Bens.

Eerder werd al bekend dat "tientallen" individuele pluimveehouders naar de rechter stappen omdat "de Staat haar zorgplicht niet is nagekomen , meldde BoerenBusiness.

De boeren schatten de rechtstreekse schade op 50 miljoen euro. Hoe hoog de schade uiteindelijk oploopt is nog niet duidelijk.

Bron: Foodlog

Lees ook
Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Nieuwe risico’s maken voedselveiligheid kwetsbaar

Veranderende consumptiegewoonten, fraude, vergrijzing en PFAS’s tarten de voedselveiligheid. Sommige risico’s staan op de radar, andere dreigingen zijn in opmars en nog te weinig in beeld. “Meer onderzoek is wenselijk.”

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

NEPLUVI tevreden over verloop warme periode

Begin augustus liepen de temperaturen weer hoog op. Sinds juni 2020 is er een wettelijk transportverbod voor dieren als het 35 graden of warmer is. Deze zomer trad dit verbod in werking. NEPLUVI laat in een persbericht weten tevreden terug te kijken op deze warme periode.

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

NVWA inspectieresultaten per 1 september sneller openbaar

Een nieuwe beleidsregel stelt de NVWA in staat om inspectieresultaten veel sneller dan voorheen openbaar te maken. Dit geldt bijvoorbeeld voor visafslagen.