LTO wil NVWA voor de rechter vanwege fipronilschade

eieren

De pluimveehouderstak van de Land- en tuinbouworganisatie LTO is van plan een rechtszaak te beginnen tegen de NVWA. Volgens de pluimveehouders had de NVWA al veel eerder in actie kunnen komen in de fipronilcrisis.

"In november had de NVWA ons al kunnen waarschuwen, want het gebruik van fipronil was bij ze bekend. Dan hadden wij er als sector op kunnen anticiperen. Dat hebben ze niet gedaan," zegt LTO-bestuurslid Hugo Bens, zelf pluimveehouder, in Boerderij. Pas toen in juni en juli bleek dat het niet in de voedselketen toegestane insecticide fipronil in eieren was terechtgekomen, greep de NVWA in. "Kennelijk is het zo dat je wel 180 bedrijven helemaal kunt stilleggen, maar dat je niet één bedrijf dat frauduleus handelt kunt aanpakken", zegt Bens.

Eerder werd al bekend dat "tientallen" individuele pluimveehouders naar de rechter stappen omdat "de Staat haar zorgplicht niet is nagekomen , meldde BoerenBusiness.

De boeren schatten de rechtstreekse schade op 50 miljoen euro. Hoe hoog de schade uiteindelijk oploopt is nog niet duidelijk.

Bron: Foodlog

Lees ook
Slagerij Kaldenberg gaat natuurvlees testen op dioxines

Slagerij Kaldenberg gaat natuurvlees testen op dioxines

Beeld: Henk Riswick Slagerij Kaldenberg, die natuurvlees verkoopt aan de Sligro, gaat met spoed vlees testen op dioxines. Dat meldt De Gelderlander. De NVWA doet al onderzoek naar de bron van dioxines van runderen die langs de grote rivieren grazen. Voorschriften Eerder deze week berichtte De Gelderlander dat de NVWA grootschalig onderzoek doet...

Vervuild bodemslib waarschijnlijk oorzaak dioxineoverschrijdingen wildernisvlees

Vervuild bodemslib waarschijnlijk oorzaak dioxineoverschrijdingen wildernisvlees

Eind juli bleek dat een partij vlees afkomstig uit de natuurgebieden rond slot Loevestein te veel dioxines bevatte. Alle tekenen wijzen er nu op dat de runderen de stoffen binnenkregen door vervuild bodemslib. Dit meldt de onderzoeksredactie van De Gelderlander.

LTO: Nederlanders overschatten voedseluitgaven

LTO: Nederlanders overschatten voedseluitgaven

Uit nieuw onderzoek in opdracht van LTO blijkt dat de gemiddelde Nederlander denkt zo’n 24% van zijn inkomen uit voedsel uitgeeft. Uit onderzoek van het CBS bleek dat dat in 2018 slechts 8% was.