‘Maak openbaarmaking inspecties goed toegankelijk’

evmi-foodwatch

Foodwatch is positief dat de overheid meer inspectieresultaten openbaar wil gaan maken. Wel is de voedselwaakhond bang dat de openbaar gemaakte informatie in de praktijk voor consumenten niet makkelijk toegankelijk zal zijn.

De organisatie reageert hiermee op het feit dat Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging van de Gezondheidswet en de Jeugdwet. Hierdoor kunnen handhaving- en inspectiegegevens van de NVWA, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie Jeugdzorg actief openbaar gemaakt worden. Minister Edith Schippers (VWS) gaat de plannen nu verder uitwerken.

'Op begrijpelijke manier'

Foodwatch vindt dat dit wel op een toegankelijke manier dient te gebeuren. “De consument moet op een eenvoudige en begrijpelijke manier toegang krijgen tot informatie zodat dit consumenten echt kan helpen bij het maken van goede keuzes en zorgt dat bedrijven een extra prikkel ervaren om zich aan de regels te houden.''

Minister: geen kleurcoderingen

De organisatie zegt er niet gerust op te zijn dat dit goed zal gaan. Zo refereert Foodwatch aan eerdere uitspraken van Schippers dat zij inspectierapporten van horecagelegenheden niet zichtbaar en herkenbaar op de voordeur van de bedrijven wil hebben.

Ook wil de minister niet meer werken met kleurcoderingen omdat dit schijnveiligheid geeft en geen objectief beeld van de actuele situatie biedt. In plaats daarvan pleit zij voor het plaatsen van samenvattingen van de inspecties en sanctiebesluiten op een speciale website.

Voorbode?

"Als dit een voorbode is voor de manier is waarop de minister invulling wil geven aan de ambitie om meer openbaar te maken, dan zal de consument er in de praktijk weinig aan hebben", aldus Foodwatch.

Lees ook:

Lees ook
Eerste Kamer akkoord: inspectiegegevens openbaar

Eerste Kamer akkoord: inspectiegegevens openbaar

Het wordt makkelijker om resultaten van inspectie en handhaving bij bedrijven in diverse sectoren openbaar te maken. De Eerste Kamer is akkoord met een wijziging van de Gezondheidswet en de Jeugdwet zoals minister Schippers van VWS dat wil. Dat meldt het ministerie. Aan de hand van gegevens van NVWA, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de Inspectie...

NVWA mag inspectieresultaten restaurants openbaar maken

NVWA mag inspectieresultaten restaurants openbaar maken

De NVWA mag de inspectierapporten van horecagelegenheden die onder verscherpt toezicht staan, openbaar maken. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam donderdag 8 september bepaald. RTL Nieuws had met een Wob-procedure om de gegevens gevraagd. De rapporten hadden betrekking op de periode januari 2013 tot oktober 2015. Veertien restauranthouders...