'Maaltijdvervangers bevatten veel suiker'

Maaltijdvervangers om af te vallen, zoals repen en shakes, bevatten erg veel suiker en juist erg weinig eiwit en vezels. Dat stelt de Consumentenbond na een test van 31 producten.

Van de 31 maaltijdvervangers werd in een laboratorium het eiwitgehalte bepaald. Voor de andere voedingswaarden was het etiket het uitgangspunt. De samenstelling werd beoordeeld om vast te stellen of er op een gezonde manier mee is af te vallen.

ADH en etiket

Uitgangspunt was dat elke portie (1 maaltijd) een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan voedingsstoffen moet bevatten. Ook werd bekeken of de etiketten aan de regels voldoen. De smaak van de producten is niet onderzocht.

23 van de 31 producten scoren op het gebied van productsamenstelling lager dan een 6, omdat ze veel suiker bevatten en weinig vezels, eiwit en gezonde vetten.

Suikerbommen

Een drinkmaaltijd van Weight Care (flesje van 330 ml) bevat meer suiker dan een glas (250 ml) cola. Twee Slank Maaltijdrepen van Lucovitaal (samen gelijk aan één maaltijd) bevatten meer suiker dan Snickers.

De shake van Cambridge 500 bevat nog geen gram vezel per maaltijd, terwijl de ADH 30 gram is.

Eiwit verzadigt

Eiwit is het meest cruciale ingrediënt van een maaltijdvervanger, omdat het meer verzadigt dan koolhydraten en vetten.

Slechts 7 maaltijdvervangers bevatten voldoende eiwit, minimaal 20 gram per maaltijd. De maaltijdshake vanille van Kruidvat haalt niet eens 13 gram eiwit per maaltijd. PhD Nutrition is een positieve uitzondering: die shakemix bevat maar liefst 24,5 gram eiwit.

Resultaten

Maaltijdrepen van Lucovitaal komen als minst gezond uit de test. Ook ontbreekt op het etiket de voedingswaarde. Weightcare scoort met alle producten laag op het gebied van gezondheid.

Slechts één product is met recht uitgebalanceerd te noemen, stelt de Consumentenbond: Low Calorie Meal van de Body & Fitshop. Deze bevat per shake slechts een half suikerklontje en verder veel eiwit en vezels. Bovendien is het ook nog eens een van de goedkoopste uit de test.

Het Consumentenbond-onderzoek is gepubliceerd in de Gezondgids van juni 2016.

Lees ook:

Lees ook
Eiwitfabrieken

Eiwitfabrieken

In 1968 klonk al het startschot van de introductie van plantaardig eiwit, TVP genaamd. Met veel reclamegeweld werd ‘Textured Vegetable Protein’, bij V&D gepromoot. Er waren drie smaken: Rund, bacon en ham. Het waren droge brokjes die lang in heet water gekookt moesten worden om een sappige textuur te krijgen - wat lang niet altijd lukte.

De verrassende chemie van de natuur

De verrassende chemie van de natuur

Hoe komen we van een dierlijk naar een plantaardig consumptiepatroon? De eigenschappen van plantaardige eiwitten zijn nou eenmaal anders dan die van dierlijke. Bij WUR doen ze onderzoek naar het verbeteren van die functionaliteiten.

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

Voedseltechnologiebedrijf ENOUGH start met productie niet-dierlijke eiwitten in Zeeuwse eiwitfabriek

ENOUGH opent vanaf oktober een productiefaciliteit in het Zeeuwse Sas van Gent waarmee extra capaciteit toe wordt gevoegd aan de eiwitmarkt. De fabriek produceert binnenkort duurzame niet-dierlijke eiwitbronnen. Met deze opschaling maakt het bedrijf een belangrijke stap in het proces van eiwittransitie.

Op de hoogte blijven van alles wat er speelt in de voedingsmiddelenindustrie?

 

Abonneren