Maatschappelijk bewust geld beleggen is het nieuwe kapitalisme

4 september 2017

Vermogensbeheerders en private bankers ontkomen niet meer aan de zogeheten impactfondsen, schrijft het FD in een artikel getiteld 'Millennials stuwen donkergroen beleggen'.

Door Cécile Janssen - Foodlog

Impactbeleggen staat voor "een gezond rendement hand in hand met harde, meetbare positieve resultaten voor mens en klimaat", aldus de krant. "De eigen jonge medewerkers willen het en hun jonge klanten willen het," klinkt het bijvoorbeeld bij UBS. "Investeerders onder de 35 willen niet geassocieerd worden met investeringen die ‘problematisch zijn in termen van duurzaamheid’."

Impactbeleggingen zijn de snelst groeiende beleggingscategorie, volgens het jaarlijkse onderzoek van Eurosif, de Europese vereniging van duurzaam en maatschappelijk beleggen. Tussen 2013 en 2015 groeide het belegd vermogen met 385 procent. Impactbeleggingen kunnen allerlei vormen aannemen, van microkredieten, groene obligaties, klimaatfondsen tot ook aandelenportefeuilles. Inmiddels zou 1,5 procent van het institutionele vermogen wereldwijd gestoken worden in beleggingen met een concreet impactdoel, met andere woorden: die tegemoet komen aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

In het FD legt venture capitalist Ibrahim Alhusseini uit dat impact investment "een nieuwe en verbeterde versie van de vrije markt" is. "Kapitalisme 2.0. Of bewust kapitalisme. Steeds meer beleggers zien de kosten van hun activiteiten stijgen omdat die vervuilend zijn. Dus dalen hun opbrengsten. Ze omarmen het vooruitzicht van gezonde rendementen die hand in hand gaan met meer ethisch besef, en dus voordeliger uitpakken voor de aarde en de toekomstige generaties."

Altijd op de hoogte blijven?