‘Man eet minder bij blauw licht’

Blauwe verlichting zorgt ervoor dat mannen tijdens het ontbijt minder eten. Bij witte of gele lampen gebeurt dit niet. Vrouwen worden niet beïnvloed door de verschillende kleuren. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Arkansas.

De onderzoekers lieten 112 proefpersonen een avond vasten. De volgende ochtend kregen de vrijwilligers (62 mannen en 50 vrouwen) een stevig ontbijt voorgeschoteld.

Het ontbijt (2 ham-kaasomeletten en 8 pannenkoeken) werd per persoon geserveerd in een aparte ruimte die was verlicht met witte, blauwe of gele led-lampen. De proefpersonen mochten zo veel eten als ze wilden.

De hoeveelheid was vooraf gewogen. Na ieder genuttigd ontbijt werden de overgebleven omeletten en pannenkoeken opnieuw gewogen. Iedere proefpersoon heeft na afloop ook een vragenlijst ingevuld over de ervaren smaak en de mate van verzadiging.

'Significant minder'

De mannen in dit onderzoek bleken bij blauw licht ‘significant minder’ gegeten te hebben. De zin in eten, de smaakintensiteit van het ontbijt en het gevoel van verzadiging na afloop werden overigens niet beïnvloed door het blauwe licht. Wel vonden ze het eten er minder lekker uitzien.

Wellicht komt dit doordat er van nature weinig voedingsmiddelen zijn met een blauwe kleur. Blauw in voeding wordt ook vaak als onveilig gezien, stellen de onderzoekers.

Kleuren als rood, geel en oranje geeft aan de hersenen signalen af om door te eten, terwijl de kleur blauw doet denken aan steriele of giftige voeding, aldus het onderzoek.

Bij vrouwen geen verschil

De vrouwen bleken bij de 3 lichtkleuren ongeveer even veel te eten. Volgens de onderzoekers komt dat wellicht door het betere reukvermogen van vrouwen.

Mannen zouden bij het beoordelen van voeding meer afgaan op hun zicht (het uiterlijk van voeding), terwijl vrouwen meer op de geur letten.

Volgens de onderzoekers zou de kleur blauw een van de factoren kunnen zijn die hersenen van mannen manipuleert om minder, maar nog steeds smakelijk te eten. Zo kan blauw dus helpen om obesitas bij mannen tegen te gaan.

De studie wordt gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Appetite.

Lees ook:

Lees ook
Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Brits onderzoek: textuur heeft aantoonbaar, maar complex effect op hongergevoel

Britse wetenschappers namen de resultaten van 29 bestaande artikelen samen. Over het algemeen bewijst het onderzoek dat vast en viskeus eten beter vult dan vloeibaar en weinig viskeus eten. Er zijn echter veel uitzonderingen en onderzoeken zonder significante conclusie, dus is er geen simpele of eenduidige conclusie te trekken.

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Overgewicht bij kinderen neemt toe door de corona-lockdowns. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder een groep Italiaanse kinderen. Doordat scholen gesloten waren sliepen kinderen langer, kregen ze minder beweging, besteedden ze veel meer tijd voor een scherm en aten ze meer. De onderzoekers van The State University of New York at Buffalo volgden...

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden. Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology. De overconsumptie...