Marc Veltman strijdt tegen smaakherrie

web

Fooddesigner en innovatiestrateeg Marc Veltman wil meer smaak en minder suiker, zout of E-nummers.  “Ik wil iets veranderen in deze wereld. Er liggen tegenwoordig voedingsmiddelen in de schappen die de benaming ‘voeding’ niet verdienen.”

“Een verandering in beweging brengen valt niet mee. Mensen houden eigenlijk niet van verandering. We zijn gewoontedieren. Daarbij zijn veel gewoontes en voorkeuren vastgelegd op je oerplaat. Wat je wel of niet lekker vindt, is opgeslagen in je hersenen – vaak beïnvloed door de smaak van je opvoeders. Ook in de levensmiddelenindustrie zie ik dit proces: men wíl wel veranderen, maar weet niet goed hoe. Ik vind dat we bovenal naar smaak moeten kijken.”

Kapot gekookt

“Kijk naar ingrediënten in de natuur. Die smaken uitstekend en hebben veel voedingswaarde. Denk aan groente en fruit, maar ook aan pitten, granen en peulvruchten. In Nederland willen we wel beter en gezonder leven en we leren steeds beter koken, maar we zijn er nog lang niet. Wij houden nog steeds van stamppot en stoofschotels: alles kapot gekookt en een laag smaakgehalte.”

Minder gele kaas

“En daar ligt mijn missie. Als je weet wat je kunt doen met grondstoffen waardoor je de smaak goed proeft, is dat pure winst. En wat je niet nodig hebt, stop dat er ook niet in. Ik ben geen voorstander om E-nummers toe te voegen alleen om de smaak of kleur van een product te verbeteren. Kaas mág minder geel zijn in de winter: leg de consument uit hoe dat komt. Clean label gaat wat mij betreft verder dan E-nummervrij. Het gaat ook over de mate waarin je een product bewerkt. Hoe verder je het bewerkt, hoe minder goed het voor je is.”

Schrale voeding

“Mijn ultieme doel is om de nieuwe generatie ontwikkelaars een andere kijk op smaak meegeven. Terugkeren naar de basis en eerst ontdekken waarom iets er eigenlijk in zit. We zijn vet, olie en suiker gaan gebruiken om onze voeding minder schraal te maken. Dan moet je niet zomaar de suiker gaan vervangen, maar eerst bekijken of je het gerecht op een andere manier meer smaak kunt geven.”

Meer lezen over de ideeën van Marc Veltman? In EVMI nummer 3 staat het volledige interview.  Nog geen abonnement? Sluit er één af.

Lees ook
'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

'Suikerrijk voedingspatroon in kindertijd leidde tot obesitas op latere leeftijd’

De obesitasepidemie onder volwassenen zou het resultaat kunnen zijn van veranderingen in het voedingspatroon die tientallen jaren geleden plaatsvonden. Dat suggereren onderzoekers van de universiteit van Tennessee, Knoxville in een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Economics and Human Biology. De overconsumptie...

EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

EFSA publiceert nieuwe referentie-innames voor zout

Na tien jaar onderzoek heeft de Europese voedselautoriteit EFSA (European Food Safety Authority) referentie-innames gepubliceerd voor natrium en chloride. Volwassenen kunnen volgens de onderzoekers het beste 2 gram natrium en 3,1 gram chloride consumeren per dag. Daarmee komt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout uit op zo’n 5 gram, een grammetje...

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Dr. Oetker onder vuur vanwege gebruik E171

Foodwatch heeft voedselproducent Dr. Oetker opgeroepen om te stoppen met het gebruik van de kleurstof titaniumdioxide (E171) in hun producten. De voedselwaakhond zegt de omstreden nanodeeltjes van de stof in producten van Dr. Oetker te hebben aangetroffen. Titaniumdioxide is een e-nummer dat steeds meer onder vuur ligt. De witte kleurstof wordt onder...