Marianne Geleijnse nieuwe vicevoorzitter Gezondheidsraad

Gezondheidsraad

Prof. Marianne Gelijnse wordt per 1 januari vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. De ministerraad stemde er 8 december mee in dat zij bij de Koning wordt voorgedragen. Geleijnse volgt Hans Severens op. Severens wordt die decaan van de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM).

Geleijnse studeerde Biomedische wetenschappen in Leiden en volgde een master Epidemiologie in Rotterdam. Aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveerde zij op onderzoek naar natrium, kalium en bloeddruk. Sinds 1999 werkt zij bij de afdeling Humane Voeding van de Wageningen Universiteit. Vanaf 2015 werkt zij daar als hoogleraar Voeding en hart- en vaatziekten.

Bij de Gezondheidsraad was ze eerder betrokken bij de totstandkoming van de Richtlijnen goede voeding 2015. Ook is Gelijnse lid van de Commissie Voeding van de raad (tot 1 januari 2018).

 
Lees ook
Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Ouderen drinken het minst, jonge en hoogopgeleide mannen het meest

Drie op de 5 Nederlanders drinken meer dan 1 glas alcohol per dag. Daarmee voldoen ze niet aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2019 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Weinig aandacht voor voeding tijdens medische opleiding

Tijdens een medische opleiding is er niet voldoende aandacht voor voeding. Daardoor hebben (huis)artsen weinig mogelijkheden om hun patiënten adequate adviezen te geven over voedingsmiddelen en eetpatronen.

Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy

Partnerbijeenkomst Food Innovation Academy

De partnerbijeenkomst van de Food Innovation Academy (FIA) vond op 9 mei plaats in het in aanbouw zijnde pand aan de Industrieweg waarin het ‘praktijk- en inspiratiehuis voor food’ wordt gevestigd in Vlaardingen. Ruim tachtig geïnteresseerden – die zo’n veertig ondernemingen, onderwijsinstellingen, overheidsinstanties en andere foodpartijen vertegenwoordigen...