‘FrieslandCampina misleidt met Mona Limoncello-pudding’

11 januari 2017

Friesland Campina is op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie (RCC). Het zuivelconcern heeft volgens de RCC ten onrechte gesuggereerd dat er limoncello in de Mona ‘Limoncello-pudding met citroensaus’ zit.

Naar het oordeel van de RCC kan de consument bij een Limoncello-pudding verwachten dat er toch deels limoncello in verwerkt is. Dat dit niet het geval is, kan volgens de commissie uitsluitend worden afgeleid uit de ingrediëntendeclaratie.

Nabootsen

FrieslandCampina stelt in het toetje de smaak van het Italiaans likeurtje te hebben willen nabootsen. Volgens het zuivelconcern is niet aannemelijk dat de consument verwacht dat een toetje vergelijkbaar is aan de sterk-alcoholische drank. Bovendien kan de consument in de declaratie zien dat er geen alcohol aan het toetje is toegevoegd.

Gewoon citroensap mag ook niet worden verkocht als limoncello, dus deze pudding verdient die aanduiding ook niet, zo was de klacht. De RCC geeft de klager gelijk.

Misleidend

Omdat de term limoncello groot en dominant op de verpakking geplaatst is, wekt FrieslandCampina de indruk dat het product de alcoholische drank bevat en dat noemt de RCC misleidend. Daarom acht de RCC de reclame-uiting in strijd met de regels.

Het Mona-toetje wordt inmiddels door FrieslandCampina niet meer gevoerd, en is ook op korte termijn niet in supermarkten verkrijgbaar. Een aanbeveling van de RCC blijft dan ook achterwege.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?