Marketing

Kidssponsoring Haribo zet kwaad bloed bij politiek

2
haribo-voicekids315

DEN HAAG – Snoepfabrikant Haribo heeft veel kwaad bloed gezet bij de politiek, vanwege overmatige sponsoring en reclame rond Voice of Holland Kids.

“Ik ergerde me eraan”, zei Hanke Bruins Slot van het CDA tijdens het verkiezingsdebat van de FNLI. Mensen, en in dit geval kinderen, worden verleid, vond ook Lea Bouwmeesters (PvdA).

“Daarmee snijdt de sector zichzelf in de vingers”, zei Bruins Slot. “Gebeurt dit vaker dan dwing je de politiek tot maatregelen.”

Uiterste middel

CDA en PvdA zien ingrijpen in kidsmarketing overigens als uiterste middel. “De consument is allereerst zelf verantwoordelijk, net als de sector”, stelde Bouwmeesters. “Mensen moeten beschermd worden tegen overgewicht. Doet de foodsector hier aantoonbaar niets aan, dan moeten we ingrijpen.”

René Leegte van de VVD zegt te schrikken dat andere partijen willen ingrijpen in de industrie. “Mensen weten best zelf wat gezond is.”

Belang voorlichting

“Dat is niet zo”, vertelde Bruins Slot.” Zo sprak ik een huisarts die een moeder had aangeraden haar kinderen meer fruit te geven. ‘Ik ben er mee bezig’, zei zij toen. ‘Ze krijgen al mandarijntjes op siroop.’” Er wordt dan ook gepleit voor goede voorlichting.

“Vergis je niet, we hébben al regels”, zei Liesbeth van Tongeren van Groen Links,” onder meer over de productsamenstelling en verboden op zaken die niet mogen. Het is een grijs gebied. Hoe ver moet je gaan en wat kun je al doen met voorlichting?”

Chocolademelk Light

Overigens vindt Bruins Slot dat de levensmiddelenindustrie zelf eerlijker moet zijn in hun voorlichting over voedsel. “Chocolademelk Light klinkt gezond, maar  is nog steeds twee keer zo ongezond als karnemelk.”

“Verleidingen, zoals Haribo bij Voice Kids, zetten mensen op het verkeerde been”, reageerde Kees Verhoeven van D66. “Het blijft lastig om ze te weerstaan. Maar kom niet te snel met regels. Vanuit de samenleving werkt het vaak veel beter.”

“Het gaat overigens niet alleen om de Haribo-beertjes”, meldde Sharon Gesthuizen van de SP, “maar ook om de cola-light-reclame waarbij een jongen ineens een soort superman wordt. Als dit de norm is, gaat het niet goed.”

Rolmodel Barbie

Van Tongeren gaf aan dat er een gezondheidsverschil is op basis van inkomen en ziet hierin een rol weggelegd voor de overheid. Bruins Slot ziet veel in rolmodellen, om lager opgeleiden aan te spreken, zoals Barbie van Oh Oh Cherso, die tijdens haar zwangerschap op tv aangaf niet te moeten drinken en roken.

FNLI-directeur was blij dat de partijen vinden dat de industrie verantwoordelijkheden heeft. “Die verantwoordelijkheden nemen we ook.”

De FNLI hield het debat met 6 Tweede-Kamerleden in Den Haag.

Lees ook:

 FNLI: behoud zelfregulering foodindustrie (17 augustus 2012)

Actie Consumentenbond rond FNLI-verkiezingsdebat (17 augustus 2012)

Deel dit artikel

2 reacties op “Kidssponsoring Haribo zet kwaad bloed bij politiek

 1. t.a.muller zegt:

  “Renee Leegte van de VVD zegt te schrikken dat andere partijen willen ingrijpen in de industrie” en is daarmee een huichlaar pur sang evenals nagenoeg al zijn partijgenoten en nog wat kamerleden met bergen boter ( Becel is buitengewoon ongezond evenals alle margarines!!! )op hun hoofd, die zich vrijwel nergens meer verantwoordelijk voor voelen, want vrijwel iedereen die meer interesse in geld dan in de mens/kiezer heeft maakt er een steeds grotere financiele bende van vanuit een overweldigend gebrek aan kennis en verantwoordelijkheidsgevoel.
  Maak u maar geen zorgen hoor mijnheer Leegte, want u weet net zo goed als ik en dat andere beperkte deel van de bevolking dat wel zijn verstand gebruikt, dat zijn geveinsde angst volstrekt ongegrond is.
  Onze regering, deels zelf meer en meer afkomstig uit die industrie en met dus nog steeds nauwe banden daarmee, wordt namelijk al decennialang geregeerd via zeer duur betaalde lieden in dienst van alles wat industrie heet, lobbyisten genaamd, die via de door deze industrien verkochte, zeer ongezonde producten notabene door de consument daarvan betaald worden, zonder dat zij zich daar bewust van zijn en dat moet van de heer/mevrouw Leegte en consorten vooral zo blijven omwille van de smeer en niets anders.
  Zo zijn die industriele complexen als bijvoorbeeld voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie in het bijzonder, verantwoordelijk voor ontelbare ernstig zieken, stervenden en doden waarvan de bewijzen zich al jarenlang opstapelen.
  Omdat ook onze de media via de broodnodige reclame van die wereldwijd opererende giganten financieel zwaar van hen afhankelijk zijn is de zogenaamd onafhankelijke redactie niet bij machte deze misdaden aan de kaak te stellen, want, beweert deze onbenul: Mensen weten best zelf wat gezond is”
  Renee Leegte geeft hiermee duidelijk aan dat hij/zij zelf niet eens weet wat wel en niet gezond is en dat het de hoogste tijd wordt dat wij en de hele niet langer door de middelmaat, maar door hoogbegaaafde bestuurders geregeerd gaan worden.
  Als eerste zouden daartoe alle Nederlandse bestuurders voorafgaand aan hun aanstelling nu eindelijk eens dieogaand getest moeten worden op in eerste instantie de aanwezigheid van het psychopatengen en dient liegen strafbaar gesteld te worden.
  Verhaal halen of meer weten?
  doodrammer@xs4all.nl

  Maar dan wel een beetje opschieten want de, per traditie loze, beloften van de heer Rutte dat de zwakkeren in de samenleving niet in de steek gelaten zullen worden is zo beurs als een mispel.
  Ik ben niet de enige die om die reden binnenkort het leven laat.

 2. rene zegt:

  Beste doodrammer,
  Wat een ziek en bevooroordeeld verhaal. Ben benieuwd wat je zelf gegeten hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *