'Verbied verkoop energydrinks aan jeugd'

31 augustus 2010

BRUSSEL - Oivo pleit voor een verbod op de verkoop van energydrinks aan minderjarigen, vanwege mogelijke gevaren. Ook wil de Belgische consumentenorganisatie eenduidiger etikettering.

Het Oivo (Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties) spreekt van een product dat verre van onschuldig is omdat het risico bestaat dat jongeren er te veel van binnenkrijgen. De gevaren worden groter nu de blikjes steeds groter worden.

Energydrinks als Monster, Burn en Red Bull zijn een enorm succes. De omzet in België neemt al 5 jaar lang jaarlijks met 10 procent toe en er komen almaar meer merken bij. De fabrikanten richten zich via reclame-uitingen met name op jonge consumenten.

Hoog cafeïne
Energiedrankjes van 500 milliliter bevatten 160 milligram cafeïne, terwijl de maximumdosis voor een volwassene op 200 tot 400 milligram per dag ligt en voor een tiener van 10 tot 12 jaar op 85 milligram per dag. De wettelijk noodzakelijke vermelding ‘hoog cafeïnegehalte’ staat nergens duidelijk op de verpakking. Het merk Virus heeft de vermelding helemaal niet.

Wel staan er diverse gezondheidsclaims op de blikjes, zoals ‘stimuleert lichaam en geest’, ‘helpt vermoeidheid tegengaan’ en ‘verbetert het uithoudingsvermogen’. Red Bull gebruikt wel gezondheidsclaims maar meldt niet dat risicogroepen het product moeten vermijden. Hiermee overtreedt de fabrikant de wet, stelt Oivo.

Taurine en glucuronolacton
Behalve een forse dosis cafeïne bevatten de drinks tevens aanzienlijke hoeveelheden taurine en glucuronolacton. De hoeveelheid van deze laatste stof wordt door heel weinig fabrikanten op de verpakking gezet. Ook bevatten ze 105 à 149 gram suiker per liter (9 klontjes per blikje van 250 milliliter of 37 klontjes per liter)

De EFSA stelde eerder in een wetenschappelijk advies over taurine en glucuronolacton, dat bij inname van gemiddeld 350 milliliter per persoon per dag (1,4 blikjes, hoge dosis) er geen veiligheidsprobleem is.

Het Franse voedselveiligheidsagentschap AFSSA heeft echter tussen 2001 en 2006 viermaal negatieve adviezen gegeven, omdat de gebruiksveiligheid niet verzekerd is en het nut van de voedingswaarden niet bewezen is.

Coherente etikettering
Oivo wil coherente etikettering die duidelijk de risico’s vermeldt, met onder meer een lijst van symptomen, als zenuwachtigheid, angst, slapeloosheid, een sneller hartritme en bevingen.

Ook wil de organisatie een verbod op reclame die zich specifiek richt op minderjarigen en die buitensporige consumptie aanmoedigt. Bovendien mogen fabrikanten niet suggereren dat energiedrankjes prestaties verbeteren of leiden tot sociaal, sportief of seksueel welslagen.

De organisatie stelt zelfs dat het drinken ervan tijdens sportbeoefening vanwege een versnelde hydratatie af te raden is, zeker omdat grote doses ook hart- en vaatproblemen kunnen veroorzaken. Andere gevaren hangen samen met een combinatie met alcohol en gevaren voor zwangere vrouwen.

Bekijk het Oivo-rapport Energiedrankjes

Nieuwe stelling 
De verkoop van energydrinks aan minderjarigen moet verboden worden. Stem mee!

Lees ook:
'Energyshots moeten worden verboden' (10 februari 2010)

Red Bull: geen zorg om afwijzen taurine-claim (14 oktober 2010)

Coca-Cola komt met Burn Energy Shot (17 juli 2009)

EFSA vindt taurine veilig (13 februari 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over energydrinks en energyshots

Altijd op de hoogte blijven?