Willem&Drees stopt met levering aan retail

5 januari 2017

Willem&Drees is gestopt met het leveren aan de retail. Dat maakt dat het assortiment niet langer meer te koop is bij zo’n 700 supermarkten van Jumbo, Coop en Spar. De markt om rechtstreeks aan consumenten te leveren is interessanter, stelt directeur Drees Peter van den Bosch.

“Het klinkt als een grote verandering, maar voor ons is het een logische stap”, zegt hij in Nieuwe Oogst. De retail is volgens hem een mooie opstap geweest, maar het blijkt toch dat retailers vers als hun eigen domein blijven zien, waar ze zelf de regie over willen houden.

Focus verlegd

Willem&Drees begon 7,5 jaar geleden als een van de eersten met het leveren van lokale producten (groente, fruit, zuivel, brood en vlees) aan supermarkten. Inmiddels zorgt de retailverkoop voor een paar miljoen euro, ruim de helft van de omzet van Willem&Drees. De retailtak groeide echter de laatste jaren niet meer, dus wordt de focus nu verlegd.

Samen met Beebox, de biologische maaltijdboxservice waarmee het bedrijf in mei gefuseerd is, ontwikkelt Willem& Drees een bezorgdienst rechtstreeks aan de consument.

'Gemakselementen'

Nu nog krijgen consumenten via Beebox 3 maaltijden. Daar worden ‘gemakselementen’ aan toegevoegd. Van den Bosch verwacht dit voorjaar met een concreet plan te komen.

Hoewel het bedrijf dus is gestopt met de retail, blijft nog wel geleverd worden aan de horeca en catering. Die markten worden namelijk door Van den Bosch als groeimarkt gezien.

Keten met schaal

Van den Bosch wil op termijn 'het voorbeeld zijn van een alternatieve voedselketen met schaal'. “Wij hopen dat wij dan het bedrijf zijn dat boeren verbindt aan de consumenten.”

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?