Markt plantaardige visvervangers groeit

Vissticks_pixabay

Foto: Maciej Cieslak/Pixabay

De markt voor plantaardige visvangers zit in de lift. Vergeleken met vleesvervangers is deze nog klein, maar de markt is in opkomst. De verwachting is dat deze markt de komende jaren verder gaat groeien. Dat meldt het FD.

Consumenten kiezen vaker voor een plantaardig alternatief. Dat geldt niet alleen voor vlees, maar ook voor vis. Redenen hiervoor zijn overbevissing, de angst voor zware metalen in vis en microplastics. Het aanbod van plantaardige visvangers neemt dan ook toe. In Nederland lanceerden onder andere Veagan Zeastar, Schouten Europe en Novish plantaardige visproducten op de markt. Ook in de Verenigde Staten is de ontwikkeling zichtbaar. Daar werd in de eerste helft van 2021 70 miljoen dollar geïnvesteerd in visvervangers, een verdubbeling van de afgelopen twee jaar. 

Plantaardige visvervangers

Verschillende bedrijven zijn bezig met de ontwikkeling van visvervangers. Hiervoor worden onder andere zeewier, tomaat en soja gebruikt. De producenten streven er niet alleen naar om de smaak en structuur na te maken, maar willen ook de gezonde eigenschappen van vis, zoals omega-3 vetzuren en vitamine B12, in hun producten stoppen. Momenteel liggen de kosten voor veel visvangers nog hoog, maar als er meer markten bijkomen en de productie omhoog gaat gaat dit veranderen. Ook de technologie kan nog verder verbeterd worden

Producenten van plantaardige visvervangers twijfelen er niet aan dat er een omkanteling gaat komen de komende jaren. "Ik denk dat als de zuivelindustrie tien of vijftien jaar geleden had geweten wat haar te wachten stond, ze zich anders had voorbereid. De visindustrie kan in zekere zin juist lering trekken uit wat er met zuivel en rundvlees is gebeurd, want die verandering komt er", besluit Ida Speyer van Mimic Seafood in het FD.

Bron: FD

Lees ook
Tweede plaats KVK Innovatie Top 100 voor Schouten Europe

Tweede plaats KVK Innovatie Top 100 voor Schouten Europe

Schouten Europe behaalde met de plantaardige tonijn de tweede plaats in de KVK Innovatie Top 100. De Brabantse producent en ontwikkelaar van vlees- en visvervangers moest alleen Grown.bio dat een duurzaam alternatief voor piepschuim produceert voor zich laten.

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

Hybride worstproducten gemaakt bij Plant4Texture

WUR, SVO vakopleiding food en Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS) ontwikkelden samen een plantaardige grondstoffen-gel voor de productie van hybride slagersproducten. Op de website geeft KNS een update van dit project Plant4Texture. Onlangs werd deze gel succesvol gebruikt voor de productie van hybride grill- en rookworst.

Plantaardige  melk van erwten | “We staan op een keerpunt”

Plantaardige melk van erwten | “We staan op een keerpunt”

Als dochter van een tuinder kreeg Amy Wezenberg (22) op jonge leeftijd al veel mee van de voedsel­wereld. Dat bracht haar tot een studie International Food Business en het ontwikkelen van haar eigen plantaardige ijs.