McDonald’s Happy Meal mag kinderlokken, Kellogg’s Coco Pops niet
Volgens de Britse reclame-autoriteit is een kort filmpje van de bekende Happy Meal geen junkfood-reclame, meldt The Guardian. De Advertising Standard Authority (ASA) ziet geen reden om de betreffende beelden die het menu aanprijzen, dit keer extra aantrekkelijk gemaakt met wat Pokémon speeltjes, te weren uit de reclameblokken van kinderseries.
De reden?
De ASA constateert dat in deze specifieke reclame de afbeeldingen van 80% van de hoofgerechten, 100% van de bijgerechten, en 64% van de drankopties niet zó vet, gesuikerd en zout zijn dat ze wettelijk als ‘junkfood’ kunnen gelden. De tv-reclame laat geen cola, milkshake of een cheeseburger zien. Daarom mag dit Happy Meal gewoon en krijgt het geen status als “high in fat, salt or sugar” (HFSS) junkfood.
Een Coco Pops (de ‘gezonde’ granola versie) reclame van Kellogg’s moest van de autoriteit wel uit een kinderreclameblok verdwijnen omdat de naam van het product door kinderen direct geassocieerd zou worden met al te suikerrijke ontbijtgranen.
- Bron: Foodlog
- *Foto: Calgary Reviews, Flickr
Altijd op de hoogte blijven?
Meer over
Lees ook
Staatssecretaris onderzoekt wettelijk verbod op junkfoodreclame
Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil dat de industrie stappen zet met het beschermen van kinderen tegen junkfoodreclame. De leeftijdsgrens moet omhoog naar 18 jaar en de criteria voor wat wel en geen junkfood is, moeten strenger. Dat zegt hij tegen onderzoeksplatform Pointer in een reactie op nieuw onderzoek van voedselwaakhond...
Foodwatch: Onvoldoende bescherming tegen negatieve invloed van reclames voor voedingsmiddelen
Consumenten in Nederland worden onvoldoende beschermd tegen de negatieve invloed van reclames voor voedingsmiddelen, zegt voedselwaakhond Foodwatch. De organisatie presenteert hierover een nieuw rapport dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia. In het rapport ‘Regulering van reclame voor voedingsmiddelen’ trekt Foodwatch de conclusie dat door...
Sancties tegen snoepreclames
De Europese Commissie moet met wetgeving komen om kinderen te beschermen tegen reclame voor ongezonde voeding. Daarvoor pleiten 10 Europese consumentenorganisaties, waaronder de Consumentenbond.