Meatable presenteert worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Meatable worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees

Foto: Meatable

Meatable produceert varkens- en rundvlees op basis van één dierlijke cel. 20 juli presenteerde de kweekvleesproducent de eerste beelden van een worst gemaakt van gecultiveerd varkensvlees. Meatable verwacht dit product in 2025 op de markt te kunnen brengen.

Het doel van Meatable is vlees produceren zonder schade toe te brengen aan milieu en dieren. Sinds de start van het bedrijf in 2018 ontwikkelt Meatable vlees door middel van opti-ox™-technologie. Op basis van één vleescel produceert het bedrijf vlees. De laatste maanden heeft het bedrijf grote stappen gezet in de ontwikkeling van gecultiveerde worst, met deze structuur, textuur, glans en varkenssmaak als ‘normale’ worst.

“Al ons harde werk van de afgelopen vier jaar is succesvol geweest. We zijn erin geslaagd om een echte vleesworst te creëren die niet te onderscheiden is van traditionele varkensworst. Wij geloven dat kweekvlees de toekomst van voedsel is: duurzaam vlees zonder schade aan het milieu en goed voor dierenwelzijn.”

Duurzaam

Het duurt een paar weken om de worst te kweken. Dit toont volgens Meatable de potentie van kweekvlees. Volgens onderzoeken kan kweekvlees de impact van de vleesindustrie op het milieu verminderen met 92 procent. Meatable gelooft dat kweekvlees essentieel is voor de strijd tegen klimaatverandering en voor een gezonde wereld.

Met de nieuwe gecultiveerde worst wil Meatable kweekvlees toegankelijker maken voor het grote publiek. Momenteel mag er in Europa nog geen kweekvlees verkocht worden. Meatable werkt samen met de Nederlandse toezichthouders om proeverijen voor gecultiveerd vlees op bredere schaal mogelijk te maken. Het bedrijf hoopt dat de ontwikkeling van regelgeving en veiligheidsnormen ervoor kan zorgen dat het bedrijf de producten in 2025 kan aanbieden aan de consument.

Kweekvlees

Daan Luining, medeoprichter en CTO van Meatble: “We hebben de afgelopen vier jaar continu geinnoveerd en onze techniek verder ontwikkeld, zodat we vandaag de dag de eerste worst kunnen presenteren.” Hij hoopt dat binnenkort meer mensen de worst kunnen proeven. “Zodat meer mensen kunnen ervaren dat ons product niet alleen op vlees lijkt, maar vlees is.”

Bron: Meatable

Geen nieuws van Vleesmagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke donderdag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Lees ook
Onderzoek naar mogelijkheden productie van duurzaam kweekvlees in Europa

Onderzoek naar mogelijkheden productie van duurzaam kweekvlees in Europa

RESPECTfarms gaat onderzoeken of het mogelijk is om op een duurzame manier vlees te produceren op boerderijen zonder daar dieren voor te doden. Met hulp en subsidie uit Europa en steun van verschillende partners wordt in januari 2023 gestart met een haalbaarheidsstudie.

Worstenmerk Brandt & Levie start sharefunding voor meer duurzame worst

Worstenmerk Brandt & Levie start sharefunding voor meer duurzame worst

Het Amsterdamse biologische worstenmerk Brandt & Levie start een sharefunding campagne om haar internationale- en vegan groeiambities waar te maken. Het merk heeft als doel om ervoor te zorgen dat in 2028 de helft van de worst die in Noordwest-Europese huishoudens wordt gegeten verantwoord is.

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl willen Nederlandse landbouw verduurzamen

Kipster en Lidl vieren het eerste lustrum. De boer en supermarkt zetten in op verduurzaming Nederlandse landbouw met meer dierenwelzijn, minder uitstoot en radicale transparantie. Ze zetten verschillende stappen op dit gebied, zoals de eerste Pigster boerderij, de nieuwe Kipsterfarm, 24/7 transparantie en hanenvlees.