Meer dan 500 bierbrouwerijen in Nederland

16 augustus 2017

Er zijn meer dan 500 bierbrouwerijen in Nederland. Hiermee is het aantal brouwerijen weer terug op het niveau van de middeleeuwen. Toen had vrijwel iedere stad een of meer eigen brouwerijen. Dat stelt de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur (SENB). Sinds begin 2017 maakt deze stichting op hun website de Nederlandse biercultuur voor een breed publiek toegankelijk.

Bier-revival

De groei van het aantal brouwerijen in Nederland is opmerkelijk. Begin jaren ’80 waren er ongeveer 20 brouwerijen in Nederland  Twintig jaar later, in 2000, waren dit er 66. Pas de laatste zeventien jaar nam de groei een grote vlucht. In 2008 waren er meer dan 100; in 2013 gingen de brouwerijen voorbij de 200-grens; in 2015 naar 387; en nu, in augustus 2017, is de grens van 500 gepasseerd.

Jan Ausems, voorzitter van SENB: “De eerste bier-revival ontstond in de jaren tachtig. Een kleine alternatieve beweging richtte zich op het brouwen van oude bierstijlen, vooral uit België. Aan het begin van dit millennium kreeg lokaal bier brouwen een nieuwe ‘boost’, met het verschil dat brouwers hun bieren met eigen recepten gingen maken. Mede dankzij het internet is lokaal bier brouwen daarna snel populairder geworden, vooral bij de jonge generatie. De opmars van ‘craftbeer’ maakt deel uit van een tegenbeweging in de voedselindustrie, waardoor het kleine, ambachtelijke en lokale product aan populariteit wint.”

450 kleine, lokale ambachtelijke brouwerijen

De grootte van de brouwerijen verschilt sterk. Er zijn in Nederland een tiental grote brouwers waarvan de grootste een marktvolume produceren van zo’n 90 procent in de vorm van pilsener. Daarnaast zijn er ruim 450 kleine, lokale ambachtelijke brouwerijen bijgekomen, die qua volume relatief kleine spelers zijn. Met name jonge, hippe bierliefhebbers runnen de recent gestarte kleine brouwerijen

Ongeveer de helft van de 500 brouwerijen bestaat uit zogenaamde huurbrouwers. Dit zijn brouwers die niet over een eigen productiebrouwerij beschikken (eigen brouwketels) maar capaciteit inhuren bij andere brouwerijen, oftewel brouwvolume huren. Deze brouwers brouwen daar wel hun eigen recepturen en zorgen verder zelf voor de verkoop, distributie en marketing van hun bieren.

Lees ook:

       

Altijd op de hoogte blijven?