Meer klanten bij de voedselbank in 2020

voedselbank

Beeld: Voedselbanken Nederland

In 2020 is het aantal huishoudens in Nederland dat voedselhulp kreeg van de voedselbank met 7,2% gestegen. De stijging wordt deels toegeschreven aan de coronacrisis.

Ruim 37 duizend huishoudens, ofwel 93 duizend mensen, waren klant van de voedselbank in 2020. Het aantal kinderen dat voedselhulp kreeg steeg met 9,3% tot bijna 37 duizend. Het aantal vrijwilligers groeide mee, namelijk met bijna 8% ten opzichte van 2019. Dankzij deze 13 duizend vrijwilligers en alle donateurs kon de organisatie in 2020 meer dan 160 duizend mensen helpen vanuit de 171 locaties in Nederland.

Het aantal mensen dat niet de financiële middelen heeft om voldoende eten te kopen is echter nog veel groter. Meer dan een miljoen mensen leven in Nederland onder de armoedegrens. Schaamte is nog steeds de meest genoemde reden om geen voedselhulp te vragen. Voedselbanken Nederland werkt hieraan met de campagne 'Niks om je voor te schamen', gekoppeld aan de actualiteit. In het persbericht schrijft de stichting daarover: "Want als de coronacrisis ons iets heeft laten zien, dan is het dat tegenslag iedereen treft. Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers. Veel mensen schamen zich als ze aangewezen worden op de tijdelijke hulp van de voedselbank. Terwijl hulp van de voedselbank vaak een eerste stap vooruit is."

Lees ook
EVMI jaaroverzicht, deel 1: corona

EVMI jaaroverzicht, deel 1: corona

De laatste dagen van 2020 zijn aangebroken, hoog tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar. In 6 delen bladeren we nog eens door de 8 EVMI's die zijn verschenen. Deel 1 staat in het teken van, hoe kan het ook anders, corona.

Coronacrisis raakt brouwerijen

Coronacrisis raakt brouwerijen

Sinds de start van de coronacrisis zien Nederlandse brouwerijen de omzet dalen. Zo ook in november. De bierverkoop was met 25,8 procent een stuk lager dan in november vorig jaar. De thuisconsumptie nam met 7,5 procent toe, maar de horeca nam met 92 procent af. Vereniging Nederlandse Brouwers maakt zich grote zorgen.

Eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel

Eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel

Dat de pandemie ook in 2021 haar sporen zal nalaten op het gebied van food, zal geen verrassing zijn. Foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan en retaildeskundige Paul Moers over de blijvende effecten en de te verwachten ontwikkelingen voor volgend jaar. De hoofdmoot van de foodtrends wordt lokaal, eenvoudig maar vooral troostrijk voedsel. Daarnaast gaat de...