Meer losse verkoop van verse producten remt voedselverspilling

Voedselverspilling_pixabay

Foto: Pixabay

Producent en retailer kunnen voedselverspilling door consumenten voorkomen. Dat zegt het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) met zoveel woorden in een recent rapport over voedselverspilling thuis.

Statistisch gezien verspillen eenpersoonshuishoudens 40% meer voedsel per persoon dan andere soorten huishoudens. Oorzaak zijn de standaard verpakkings- en productgroottes die in de schappen liggen.

Om te testen wat het effect is van verpakkingen, voerde WRAP een experiment uit in een winkel van supermarktketen Morrisons. De winkel bood meer verse producten per stuk aan. Consumenten gingen kleinere hoeveelheden kopen en kwamen vaker terug voor nieuwe boodschappen.

WRAP schrijft: "Bij evaluatie van de proef bleek dat de meeste mensen er de voorkeur aan gaven om verse producten los te kopen, omdat ze de grootte en de kwaliteit konden kiezen. Ook het kunnen kopen van de exacte hoeveelheid die ze nodig hadden en het ontbreken van plastic verpakking droegen aan die voorkeur bij. Slechts een kleine groep klanten gaf de voorkeur aan plastic verpakkingen om redenen van gemak en hygiëne."

Foodlog

Lees ook
WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

WUR: Too Good To Go is effectief instrument tegen voedselverspilling

Met de app Too Good To Go kunnen consumenten een Magic Box kopen. Deze is gevuld met voedingsmiddelen die de winkelier anders weggooit. Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat de kopers ongeveer 90 procent van de inhoud van deze box consumeren.

1 miljoen maaltijden gered door ‘Too Good To Go’

1 miljoen maaltijden gered door ‘Too Good To Go’

De app ‘Too Good To Go’ heeft 1 miljoen maaltijden gered van verspilling, dat meldde de gelijknamige organisatie vandaag via een persbericht. Daarmee heeft het anti-voedselverspillingsinitiatief naar eigen zeggen binnen twee jaar circa 2,5 miljoen kilogram CO2-uitstoot voorkomen.

Onderzoekers ontwikkelen papieren smart packaging-sensor

Onderzoekers ontwikkelen papieren smart packaging-sensor

Verpakkingen die de houdbaarheid in de gaten houden met een sensor zouden verspilling flink kunnen verminderen. Toch worden ze nog weinig gebruikt. De sensor die Britse onderzoekers ontwikkelen zou dat kunnen veranderen. Smart packaging is een van de buzzwords als het om voedselverpakkingen gaat. Een ‘slimme verpakking’ draagt niet alleen...