Meer losse verkoop van verse producten remt voedselverspilling

Voedselverspilling_pixabay

Foto: Pixabay

Producent en retailer kunnen voedselverspilling door consumenten voorkomen. Dat zegt het Britse WRAP (Waste & Resource Action Programme) met zoveel woorden in een recent rapport over voedselverspilling thuis.

Statistisch gezien verspillen eenpersoonshuishoudens 40% meer voedsel per persoon dan andere soorten huishoudens. Oorzaak zijn de standaard verpakkings- en productgroottes die in de schappen liggen.

Om te testen wat het effect is van verpakkingen, voerde WRAP een experiment uit in een winkel van supermarktketen Morrisons. De winkel bood meer verse producten per stuk aan. Consumenten gingen kleinere hoeveelheden kopen en kwamen vaker terug voor nieuwe boodschappen.

WRAP schrijft: "Bij evaluatie van de proef bleek dat de meeste mensen er de voorkeur aan gaven om verse producten los te kopen, omdat ze de grootte en de kwaliteit konden kiezen. Ook het kunnen kopen van de exacte hoeveelheid die ze nodig hadden en het ontbreken van plastic verpakking droegen aan die voorkeur bij. Slechts een kleine groep klanten gaf de voorkeur aan plastic verpakkingen om redenen van gemak en hygiëne."

Foodlog

Lees ook
Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Geen verwarring meer over de houdbaarheid

Nooit meer verwarring tussen ‘houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ en daardoor de helft minder voedselverspilling. Dat is het doel van een nieuw anti-verspillingspact dat is ondertekend door meer dan 40 bedrijven in Frankrijk. Initiatiefnemer Too Good To Go wist onder meer grootmachten als Nestlé, Danone en Intermarché over de streep te trekken.

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

Consumenten verspillen twee keer zo veel voedsel als gedacht

De wereldwijde verspilling van voedsel door consumenten is mogelijk twee keer zo groot als tot nu toe werd aangenomen. Dat berekenen onderzoekers van Wageningen Economic Research. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel. Organisaties als...

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Amerikaans huishouden gooit een derde van het voedsel weg

Een Amerikaans huishouden gooit gemiddeld een derde van het voedsel ongegeten in de vuilnisbak. Economen schatten de waarde van dit verspilde voedsel op $240 miljard per jaar. Dat kost de bijna 128,6 miljoen Amerikaanse huishoudens ongeveer $1.866 per jaar. Hoe hoger het inkomen, hoe meer voedsel een huishouden verspild. Dat geldt ook voor huishoudens...