Meer nieuwe welvaart, meer vleesconsumptie

jez-timms-48940-unsplash

De afgelopen 50 jaar verdubbelde de wereldbevolking van 3 miljard naar 7,6 miljard mensen. De wereldwijde vleesproductie vervijfvoudigde. Tegelijk kun je de krant niet openslaan of je leest over vleesminderen en plantaardig eten. Wat betekent dat voor de wereldwijde vleesconsumptie en waar wonen de grootste vleeseters op aarde? De BBC zocht het uit.

Hasna Chelhi - Foodlog

In Groot-Brittannië zegt een derde van de bevolking minder of helemaal geen vlees te eten. In de Verenigde Staten claimt twee derde van de Amerikanen minder te eten van minstens 1 vleessoort.

Ook in Nederland is vleesminderen 'normaal'. Meer dan de helft van de Nederlanders is flexitariër, zegt het Voedingscentrum. Minder vlees in ons voedingspatroon is gezonder voor onszelf, beter voor het milieu en vriendelijker voor dieren. Toch stagneert de daling van onze vleesconsumptie, moest Wakker Dier teleurgesteld constateren. Wie eet vlees en hoeveel, wereldwijd? Dat liet de BBC uitzoeken door onafhankelijk onderzoeker Hannah Ritchie en Our World in Data.

Amerikanen en Australiërs

Samen met Australië staan de Verenigde Staten bovenaan de lijst met landen die op jaarbasis het meeste vlees consumeren. Ook in Nieuw-Zeeland en Argentinië ligt de vleesconsumptie hoog, op meer dan 100 kilo vlees per jaar per persoon. In West-Europa ligt de vleesconsumptie per persoon tussen de 80 en 90 kilo karkasgewicht (inclusief de botten; het nettogewicht zoals je dat bij de supermarkt koopt, ligt - afhankelijk van het dier - op iets meer dan de helft).

In ontwikkelingslanden is de vleesconsumptie veel lager. De gemiddelde Ethiopiër eet jaarlijks slechts 7 kilo, voor Rwandezen en Nigerianen is dat respectievelijk 8 en 9 kilo.

Betaalbaar vlees

In 1960 telde de aarde 3 miljard mensen. Inmiddels zijn we met 7,6 miljard aardbewoners. De vleesproductie groeide nog veel harder. In de jaren '60 was de wereldvleesproductie zo'n 70 miljoen ton vlees per jaar. In 2017 produceerden we meer dan 330 miljoen toen, aldus de BBC. Een vervijfvoudiging van de vleesproductie, tegen een verdubbeling van het aantal mensen.

Behalve dat het aantal mensen toenam, nam ook de welvaart toe. Het gemiddelde inkomen verdriedubbelde in diezelfde periode. Leg dat gegeven naast het feit dat in rijkere landen de vleesconsumptie hoger is dan in arme en de oplossing ligt voor de hand: er zijn niet alleen meer mensen op aarde, er zijn ook meer mensen die het zich kunnen veroorloven vlees te eten. Landen als China en Brazilië laten dan ook een forse stijging in de vleesconsumptie zien.

Dus, eten we minder vlees?

In Europa en Noord-Amerika lijkt de 'piek' in vleesconsumptie voorbij. Toch blijft vlees een populair levensmiddel, ook in Nederland. Wel lijkt er een verschuiving op te treden in het soort vlees dat we eten, weet de BBC. Westerse consumenten kiezen voor minder rood vlees (varken en rundvlees) en meer pluimvee of een enkele keer een vleesvervanger.

In de VS is pluimvee inmiddels goed voor maar liefst de helft van de vleesconsumptie. Dat is goed voor het milieu; kip heeft van de verschillende vleessoorten de beste ecologische footprint. Kip heet ook gezonder omdat het witvlees is; roodvlees (rund, varken, schaap, geit) wordt ongezond genoemd omdat het geassocieerd wordt met een te hoge vetconsumptie en het ontstaan van kanker.

In The Lancet verscheen recent een pleidooi voor een plantaardiger menu. Het stuitte onmiddellijk op verzet van vlees- en zuivelproducenten. De belangrijkste financier achter het pleidooi bleek vaak te vliegen en kreeg het verwijt om die reden niet betrouwbaar te zijn. Ook vliegen is immers slecht voor ons leefmilieu. De vraag naar vlees in de wereld daalt niet. Integendeel. VOlgens de Rabobank zal die de komende twintig jaar met 45% stijgen, met name in het rijker wordende Azië waar ook nog eens veel mensen wonen.

Lees ook
Inschrijving Horecava Innovation Award 2020

Inschrijving Horecava Innovation Award 2020

De inschrijving voor de Horecava Innovation Award 2020 is geopend. Voor de twintigste keer wordt deze prijs uitgereikt aan het meest innovatieve product, dienst of concept in de foodservice branche. Tot en met 18 oktober kunnen bedrijven zich hiervoor inschrijven.

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

NVWA treft opnieuw sulfiet aan in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft opnieuw sulfiet aangetroffen in vlees. NVWA onderzocht 42 vleesverwerkende bedrijven (voornamelijk slagerijen) waarvan bekend was dat zij sulfiet hadden afgenomen. Bij 50 procent van deze bedrijven troffen ze sulfiet aan in het vlees. Sulfiet geeft vlees een verse, rode kleur. Maar het toevoegen...

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

Omzet voedsel met keurmerk in vier jaar verdubbeld

In vier jaar tijd is de omzet aan voeding met een onafhankelijk gecontroleerd keurmerk voor duurzaamheid in de Nederlandse supermarkten meer dan verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau IRI naar aanleiding van de publicatie van de meest recente Monitor Keurmerken Retail.