Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

junk-food-unsplash

Overgewicht bij kinderen neemt toe door de corona-lockdowns. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder een groep Italiaanse kinderen. Doordat scholen gesloten waren sliepen kinderen langer, kregen ze minder beweging, besteedden ze veel meer tijd voor een scherm en aten ze meer.

De onderzoekers van The State University of New York at Buffalo volgden 41 kinderen met overgewicht in de Italiaanse stad Verona. De data over eetpatronen, beweging en slaapritme die ze verzamelden, vergeleken ze met data van dezelfde kinderen een jaar eerder. In lockdown bleken de kinderen dagelijks een extra maaltijd te eten en wekelijks twee uur minder beweging te krijgen. Ook hadden de kinderen dagelijks vijf uur meer schermtijd en sliepen ze gemiddeld een half uur langer. Ze consumeerden vooral meer rood vlees, junkfood en suikerhoudende dranken dan een jaar eerder. De hoeveelheid groente die ze aten bleef gelijk, al aten de kinderen wel meer fruit in lockdown.

Het onderzoek laat zien dat er terecht zorgen zijn over het effect van de corona-lockdowns op de gezondheid van kinderen. Met name kinderen die al overgewicht hadden, raken de extra lockdown-kilo’s niet gemakkelijk weer kwijt. Overheden moeten deze schadelijke neveneffecten in acht nemen bij het bepalen van hun beleid omtrent het virus, vinden de onderzoekers.

Lees ook
Supermarkten moeten kleinere winkeliers helpen handhaven

Supermarkten moeten kleinere winkeliers helpen handhaven

Tijdens de corona-persconferentie van dinsdagavond zei premier Mark Rutte dat "supermarkten meer moeten doen om coronaregels te kunnen naleven." Directeur Marc Jansen van supermarktkoepel CBL reageert verbaasd.

Horecavakbeurs Horecava 2021 volledig online

Horecavakbeurs Horecava 2021 volledig online

Horecava, jaarlijks in januari in RAI Amsterdam en de grootste horecavakbeurs van Nederland, wordt als gevolg van de coronacrisis volledig online georganiseerd. Het online evenement wordt gehouden op maandag 25 januari 2021.

Zwanenberg sluit vestiging Almelo tijdelijk

Zwanenberg sluit vestiging Almelo tijdelijk

Regio Twente is een van de 'hotspots' voor corona. Dat is ook merkbaar bij Zwanenberg Food Group. De organisatie ziet het aantal coronagevallen in de locatie aan de Sluisweg in Almelo toenemen. Daarom heeft Zwanenberg Food Group besloten deze productievestiging tien dagen te sluiten. De activiteiten liggen tot maandag 16 november stil.